Maşinile electrice pot servi pentru a stoca curentul electric. Această resursă va putea fi utilizată acasă, pe post de rezervă „la nevoie”, după implementarea reţelelor electrice inteligente.
În cadrul Forumului Economic de la Krynica Zdrój, Polonia, una din temele principale a fost reducerea consumului de energie şi găsirea unor sisteme şi tehnologii inteligente care să conducă la acesta.
Maşina electrică a fost vedeta discuţiilor.
Protagoniştii dezbaterii internaţionale -printre care s-au aflat şi reprezentanţi ai BMW şi ai Schneider Electric au ajuns la concluzia că folosirea maşinilor electrice ar duce la scăderea de două-trei ori a consumului de energie primară (combustibilul din transport) şi ar spori procentajul virtual al energiei regenerabile de pe piaţa de consum cu 250%.
Şi pentru ca maşinile electrice să fie folosite în masă, este nevoie ca ele să devină cât mai independente, să se alimenteze cât mai rar, dacă se poate prin sisteme noi, nu la clasica priză. Reţelele electrice smart grid vor asigura tehnologia necesară în acest sens şi vor permite transportul energiei electrice în dublu sens – şi de la maşină la casă şi de la casă la maşină.
Maşina, pe post de generator, în cazul penei de curent
În acest context, maşinile electrice pot stoca curent electric şi acest depozit de energie poate fi folosit, de exemplu, în gospodării pe post de generator sau ca modalitate de a furniza un sistem de servicii pentru transmiterea sau distribuirea unui sistem operator (cu un număr mare de asemenea „depozite”).
Deja sunt implementate proiecte pilot denumite vehicle to grid – V2G, de către Schneider Electric, proiectate special pentru a optimiza sistemul energetic.
Reţelele electrice inteligente sunt primul pas
Astfel de sisteme vor putea fi adoptate rapid şi la noi după ce şi în România se va trece la un sistem de reţele electrice inteligente (smart grid).
Deocamdată, există implementat doar un proiect pilot de reţea „smart grid” în Braşov, în zona centrului vechi.
De ce sunt atât de importante aceste reţele?
„Reţelele inteligente schimbă perspectiva actuală cu privire la consumul energetic. Prin înlocuirea reţelei clasice lineare cu varianta inteligentă, interactivă, noi ajutăm la schimbarea comportamentului care este influenţat de patru factori principali: energie regenerabilă, oferind posibilitatea consumatorilor de a acţiona ca proprii furnizori şi conectând acele surse dispersate la reţeaua principală; managementul activ al energiei şi economisirea activă a energiei care ne fac conştienţi asupra consumului energetic şi prezintă utilizatorilor influenţele asupra energiei utilizate; vehiculele electrice, care pot schimba modul de gândire asupra transportului în comun sau privat şi, nu în ultimul rând, managementul reţelelor în timp real, care anticipează consumul şi ajustează distribuţia de energie în mod corespunzător„, explică Aaron Davis, membru al comitetului executiv Schneider Electric.