5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMark Mobius: "S-ar putea să fie mai bine fără FMI"

Mark Mobius: „S-ar putea să fie mai bine fără FMI”

România va reveni, pe termen mediu, la creştere economică susţinută, iar imobiliarele sunt una dintre cele mai mari oportunităţi de investiţii pe plan local, crede şeful Franklin Templeton.

„Mulţi oameni cred că este un lucru rău, însă poate că este bine pentru Ungaria”, răspunde Mark Mobius la întrebarea reporterului RL dacă plecarea FMI din Ungaria a fost o veste bună sau una proastă. Mobius administrează compania de investiţii Franklin Templeton, care din septembrie va prelua administrarea Fondului Proprietatea, şi este supranumit „decanul pieţelor emergente” ca urmare a experienţei sale de 40 de ani în astfel de ţări. „În 1997, Thailanda a avut un derapaj rapid de curs valutar, care a lovit investitorii. Tăierile recomandate de FMI au înrăutăţit lucrurile. La fel, în Coreea a fost criză, iar FMI a avut o politică dezastruoasă. În principiu, ceea ce spune FMI este corect, cheltuielile guvernamentale n-ar trebui să depăşească posibilităţile. Însă nici tăierile nu trebuie făcute peste noapte”, spune preşedintele Franklin Templeton.

„Banii sunt în Est”

Mobius apreciază că taxele nu trebuie mărite, dar nici reducerea lor nu este obligatorie. Importante sunt acum reducerea birocraţiei şi grăbirea deciziilor administrative, pentru că, în contextul blocajului finanţării bancare singura sursă de capital rămasă o reprezintă investiţiile directe şi cele pe piaţa de capital, explică şeful Franklin Templeton. „Uitaţi-vă spre Est, acolo sunt banii”, recomandă Mark Mobius, care dă ca exemplu rezervele enorme de lichidităţi ale Chinei: „Sunt interesaţi să investească în porturi, în petrol şi gaze, dar şi în finanţări cu venit fix. Tocmai au cumpărat obligaţiuni greceşti, care sunt mai riscante decât cele din România”.

De asemenea, principalul motor al revenirii economice este încrederea populaţiei. „Schimbări majore în politica Guvernului generează neîncredere. O dată ce cercul încrederii va înainta vor scădea şi dobânzile pentru titlurile de stat şi vom vedea o revenire a economiei”, spune Mobius, care se declară optimist în privinţa perspectivelor economice pe termen mediu.

„E momentul investiţiilor”

Potrivit acestuia, România oferă oportunităţi mari în multe domenii, de la industrie, in­frastructură şi turism până la servicii financiare şi chiar investiţii imobiliare. Acestea din urmă sunt „foarte, foarte subeva­luate în urma unei mari, mari corecţii” şi oferă opor­tu­ni­tăţi de cumpărare la preţuri foarte bune. Acum, creditarea este scăzută şi va rămâne aşa un an sau doi, dar după aceea va reveni, apreciază Mobius. El spu­ne că unul dintre principiile de in­vestiţii ale Franklin Templeton este să cumpere foarte ieftin, când toată lumea vinde.

Compania Franklin Templeton ar putea investi între 100 şi 200 milioane dolari în România, separat de activitatea Fondului Proprietatea, în companii din sectoarele financiar, energetic, infrastructură şi imobiliar, potrivit lui Greg Konieczny, fund manager Franklin Templeton pentru România. „Credem că este un moment bun pentru a investi în aceste sectoare, pentru că preţurile sunt încă mici. Trebuie însă să fim atenţi să nu intrăm în competiţie cu Fondul Pro­pri­e­tatea”, a declarat Konieczny. Franklin Templeton a investit până acum 20-25 milioane dolari pe piaţa de capital locală.

Mobius a organizat, săptămâna aceasta, întâlnirea anuală a analiştilor Franklin Templeton la Bucureşti, cu scopul declarat de-a „pune România pe harta investiţiilor”. Greg Konieczny a menţionat că reprezentanţii companiei americane au avut o întâlnire cu oficialii minis­te­rului de Finanţe, care le-au so­li­citat să îmbunătăţească ima­ginea României pe pieţele externe. 

 

Listarea la bursă a FP, anul viitor

Franklin Templeton este administratorul Fondului Proprietatea, societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de regimul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Managementul efectiv va fi preluat numai după aprobarea de către acţionarii FP, programată pentru luna septembrie. Ulterior, Fondul Proprietatea va trebui listat la bursă în termen de 90 de zile lucrătoare, deci cel mai târziu în ianuarie 2011, spun reprezentanţii Franklin Templeton.

572 miliarde dolari este valoarea activelor administrate de Franklin Templeton la nivel mondial.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

România poate contesta doar la TAS decizia UEFA privind meciul cu Kosovo

UEFA a decis ca România să câștige cu 3-0 la „masa verde” partida cu Kosovo, dar sancțiunile impuse Federației Române de Fotbal includ amenzi...

Soluții Eficiente pentru Managementul Deșeurilor

Într-o lume care acordă o importanță din ce în ce mai mare sustenabilității și curățeniei, alegerea corectă a coșurilor de gunoi și a pubelelor...

Poveștile jucătorilor care au reușit să câștige sume mari și sfaturile lor

Lumea jocurilor de noroc a dat naștere multor legende, ale căror povești continuă să inspire și să fascineze jucătorii ocazionali și profesioniștii deopotrivă. Deși...
Ultima oră
Pe aceeași temă