15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăMarea Britanie acuză Rusia de spionaj cibernetic în industria farmaceutică!

Marea Britanie acuză Rusia de spionaj cibernetic în industria farmaceutică!

Brokenshire a arătat că Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie și instituțiile cu atribuții similare din celelalte țări au dovezi că agențiile de informații ruse sunt responsabile pentru atacurile asupra companiilor farmaceutice și grupurilor de cercetare. „Guvernul rus pretinde ipocrit că sprijină comportamentul responsabil în spațiul cibernetic în timp ce, de fapt, desfășoară în secret un atac cibernetic precum cel de față și altele”, a firmat Ministrul de Stat pentru Securitate al Regatului Unit.
Comentariile vin după ce NCSC a dezvăluit faptul că unele companii farmaceutice și institute de cercetare au fost vizate de un grup cunoscut sub numele de APT29, despre care a spus că face parte din serviciile de informații ale Kremlinului. Chiar dacă Brokenshire nu precizează dacă, prin atacurile lor, hackerii ruși au și reușit să fure informații medicale, el a adăugat că, în unele cazuri, grupul a accesat „sisteme IT și le scanează pentru a le afla vulnerabilitățile”.
„Este complet inacceptabil ca, atunci când avem organizații care lucrează atât de mult în slujba efortului comun de a găsi răspunsul potrivit la Covid, agenții finanțați de statul rus să încerce să fure proprietatea intelectuală a cercetărilor”, a mai declarat Brokenshire, anunțând faptul că, celor care lucrează la dezvoltarea unui vaccin în Marea Britanie li s-a recomandat să instaleze autentificarea cu doi factori pe sistemele de calcul, pentru a evita pe viitor breșele de securitate.

Rusia neagă responsabilitatea atacurilor cibernetice

Rusia exclude orice legătură cu infracțiunile sesizate de oficialul britanic. “Nu avem informații despre cine ar fi putut ataca acele companii farmaceutice și centre de cercetare din Marea Britanie. Putem spune, totuși, un lucru – Rusia nu are nimic de-a face cu aceste încercări”, a declarat Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, pentru agenția de știri Tass.
Experții în securitate cibernetică dau, însă, ca fiind extrem de plauzibilă varianta implicării spionajului rus, în ciuda delimitărilor Kremlinului, arătând că, în spațiul cibernetic, atribuirea paternității unei acțiuni este de obicei dificilă, dar nu imposibilă. Tocmai de aceea, în ultimii ani, agențiile de securitate occidentale au devenit mai dispuși să angajeze în diverse colaborări hackerii care vizează companii și organizații din țările lor, în speranța că le vor descuraja astfel atacurile distructive.
Ultimele acuzații aduse, însă, statului rus, se diferențiază de celelalte, tocmai prin faptul că oficialii invocă direct acțiunea spionilor Kremlinului într-un domeniu extrem de sensibil în prezent cum este cercetarea cu privire la vaccinul pentru coronavirus.

Cele mai citite

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă