20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMamutul energetic blocheaza competitia

Mamutul energetic blocheaza competitia

» Aparitia unui holding energetic pe piata ar putea diminua semnificativ tranzactiile pe OPCOM.

» SAR cere Guvernului sa prezinte un raport privind incasarile din privatizarea companiilor din domeniul electricitatii.

Demersurile guvernamentale de a infiinta o companie energetica integrata, ca holding national cu unitati de distributie si generare, sunt considerate de analistii economici ca "o intoarcere din drum a reformelor facute in ultimii zece ani in sectorul energiei electrice". Chiar daca constituirea mamutului energetic ar respecta formal directivele Uniunii Europene, prin separarea retelei de transmisie, "nu se va putea vorbi de o competitie reala pe piata cata vreme va exista un jucator dominant cu peste 60% din piata de productie, care pur si simplu poate bloca intrarea pe piata a oricarui competitor prin blocarea preturilor", se mentioneaza in raportul Societatii Academice Romane (SAR) privind infiintarea companiei integrate de electricitate si reforma sistemului energetic.

Electrica tine banii din privatizare
Compania energetica ar urma sa fie compusa din filialele Electrica neprivatizate (Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud), toata Hidroelectrica si complexurile energetice Rovinari si Turceni. O data intrat sub tutela Autoritatii pentru Valorificare Activelor Statului (AVAS), noul holding va deveni dominant pe piata. "Prin detinerea unitatilor de generare de catre Electrica, compania-mama ar putea teoretic folosi fondurile din privatizarile anterioare pentru a face investitii in generare cu banii publici, ocolind astfel legislatia privind ajutorul de stat", se mentioneaza in raportul SAR. Banii proveniti din privatizarea companiilor de distributie nu au mers la bugetul statului si nu se stie din ce motive acestia au ramas la Electrica.
De asemenea, tranzactiile pe OPCOM (bursa pe care se comercializeaza contractele de energie in mod competitiv) s-ar putea diminua semnificativ, aparitia unui jucator dominant, care detine 50% din piata si care prin tranzactii influenteaza preturile, desfiintand competitia reala.

Concentrarea activelor
Un raport de consultanta finatat de IFC – Romania Competitiveness Report – a avertizat ca UE se va opune companiei integrate de stat din cauza riscurilor legate "de reducerea competitivitatii pe piata prin concentrarea activelor si a vulnerabilitatii crescute a consumatorilor la variatiile de pret".
SAR considera ca, inainte de a constitui un asemenea mamut energetic, o astfel de masura "ar trebui discutata public, transparent si fara pripa", simultan cu "o consultare a specialistilor in domeniul energetic". Iar, "inainte de a proceda la orice schimbare, Guvernul ar trebui sa prezinte si un raport privind incasarile din privatizarea companiilor din sectorul de electricitate si soarta acestor bani de la incasare si pana azi, pe baza unui audit  independent la Electrica, cea care a primit si detinut aceste fonduri in ultimii ani".

AMANARE
Din cauza inundatiilor, Guvernul a amanat, la sfarsitul lunii iulie, luarea unei decizii privind infiintarea companiei nationale energetice. AVAS a anuntat recent ca a primit din partea Consiliului Concurentei un punct de vedere referitor la proiectul de act normativ, urmand ca decizia finala sa fie emisa o data cu finalizarea procedurii declansate prin notificarea operatiunii de concentrare de catre partile implicate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă