Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara considera ca majorarea TVA la 22% arunca in aer orice plan de afaceri, scade si mai mult sansele economiei romanesti in pragul aderarii si tradeaza criza grava a bugetului national. Presedintele federatiei, Sorin Minea, mai afirma ca scumpirea inevitabila a alimentelor va reduce si mai mult consumul, agresand pur si simplu starea de sanatate a natiunii si mai ales a celor doua categorii de risc, tinerii si pen-sionarii, ambele cu cerinte speciale. Pe de alta parte, cresterea pretului alimentelor si scumpirea celorlalte marfuri si servicii de stricta necesitate, va reduce drastic volumul vanzarilor, deci al productiei interne, accentuand lipsa debuseului pentru materiile prime din agricultura. Un alt efect al acestei masuri va fi si cresterea in volum a economiei subterane, estimata deja la 40%.
Tara noastra este o exceptie in Europa, unde majoritatea tarilor aplica alimentelor cota redusa de TVA, mergand de la 0 in Marea Britanie la o medie europeana de 8-10%.