9.4 C
București
luni, 26 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMajorarea cotei unice ar stimula munca la negru şi ar reduce încasările...

Majorarea cotei unice ar stimula munca la negru şi ar reduce încasările la buget

Vicepremierul Liviu Dragnea a recunoscut astăzi că nivelul încasărilor la buget este foarte mic şi că USL caută soluţii pentru a compensa aceste scăderi, chiar dacă a negat informaţiile conform cărora premierul Ponta ar fi propus o creştere a cotei unice cu 6% şi o scădere a TVA cu 2%.

Principala problemă derivă din faptul că executivul comunitar ar putea să nu accepte o majorare a deficitului bugetar. În aceste condiţii guvernul trebuie să găsească urgent surse de finanţare. Comisia Europeană discută în prezent introducerea unei reguli care să permită depăşirea ţintelor de deficit bugetar cu sumele alocate investiţiilor.

Citeşte şi: Dragnea despre creşterea cotei la 22%: Erau simulări

Majorarea cotei unice de la 16 la 22%, respinsă ce puţin în declaraţii de PNL, ar avea ca principal efect o creştere a taxării muncii, până dincolo de pragul de 50%. În prezent contribuţiile cumulate angajator-angajat se situează la 47-48%. O astfel de măsură ar încuraja şi mai mult munca la negru, indicator la care România ocupă poziţii fruntaşe în toate statisticile internaţionale.

O altă consecinţă, ce derivă din faptul că impozitul pe venit poate fi evitat prin utilizarea de vehicule fiscale din alte ţări, în timp ce TVA se plăteşte în ţara în care se face afacerea, este decalajul temporal dintre scăderea încasărilor după diminuarea TVA şi creşterea colectării impozitelor majorate.

În plus, TVA reprezintă 8,5% din totalul încasărilor la bugetul general consolidat, iar impozitul pe profit aduce 1,9% din încasări. În aceste condiţii este greu de crezut că o creştere de 6% a impozitului pe profit poate acoperi scăderea de 2% a TVA.

Conform Mediafax, după primele nouă luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la începutul anului, din cauza unor performanţe sub aşteptări la nivelul sistemului bancar, provenite şi din modificări ale legislaţiei fiscale, o colectare mai slabă, explicată inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, şi nerealizarea profitului estimat la BNR.

Cele mai citite

Președintele Iohannis participă la reuniunea de la Paris pentru sprijinul acordat Ucrainei

Președintele Iohannis participă, la Paris, la reuniunea organizată de președintele Macron pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei. "Președintele României, Klaus Iohannis, va participa luni, 26 februarie...

Nae Caranfil, regizorul:”Nici la Hollywood nu prea mai sunt bani”

La Dialogurile Puterii, un invitat special, regizorul Nae Caranfil, cu modestia creatorului, vorbește despre filme, despre trecutul și viitorul cinematografiei, dar și despre...

Peste 13.500 de bugetari angajați în numai un an

În luna decembrie a anului trecut, numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era de 1.292.559. Făcând o scurtă analiză,...
Ultima oră
Pe aceeași temă