19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLucrările de modernizare a Aeroportului din Craiova, finalizate

Lucrările de modernizare a Aeroportului din Craiova, finalizate

Lucrările de modernizare a Aeroportului din Craiova, care au costat aproximativ trei milioane de euro şi au vizat construcţia unui terminal nou de plecări şi a unuia de sosiri, a unei pasarele pietonale şi amenajarea unor parcări exterioare, au fost finalizate, miercuri, după aproximativ un an, potrivit Mediafax.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, miercuri, la inaugurarea lucrărilor de modernizare a aeroportului din Craiova, că fondurile necesare lucrărilor, aproximativ trei milioane de euro, au fost asigurate de la bugetul local.

„Azi (miercuri – n. r.), asistăm la o nouă etapă de dezvoltare a aeroportului. Ne-am implicat pentru că ajunsesem într-un moment în care ne era ruşine cu ceea ce aveam pe acest aeroport.

Am investit din bugetul propriu al CJ suma de trei milioane de euro în această primă etapă pe care o dezvoltăm. Am investit în maşini de salvare, de pompieri, cu scări speciale, cu instalaţii de dejivrare. Am investit o sumă mare pentru a reabilita pista, circa 22.000 de metri pătraţi de pistă au fost reabilitaţi şi circa 200 de dale schimbate. Am achiziţionat un sistem de ghidaj al avioanelor pe timp de ceaţă sau de întuneric şi am refăcut balizajul”, a precizat Prioteasa.

El a spus că în următoarea etapă de dezvoltare a aeroportului din Craiova va fi reabilitată în totalitate pista, cu fonduri care ar pute fi accesate prin Programul Operaţional Sectorial (POS) pe transporturi, în acest sens fiind făcute demersuri pe lângă Ministerul Transporturilor.

„Urmează o nouă etapă în care vom extinde tot ce avem, astfel încât să corespundă pentru următorii cinci-şapte ani. Venim cu un proiect de fezabilitate, cu tot ce avem noi pentru a putea reabilita prin POS infrastructura de mişcare, platforma din faţa aeroportului. În perioada următoare vom avea o unitate specială de aviaţie, cu elicoptere SMURD pentru situaţii de urgenţă şi elicoptere pentru situaţii de calamitate, care vor sta aici la Craiova. De asemenea, vom avea un depozit de carburanţi pentru avioane”, a mai spus Prioteasa.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, prezent la eveniment, a afirmat că îşi va folosi „influenţa” pe lângă Ministerul Transporturilor pentru ca şi Aeroportul Craiova să fie inclus între aerodromurile care vor primi bani de la Guvern pentru modernizare.

„Sper ca în urma demersului pe care domnul Prioteasa l-a făcut la Ministerul Transporturilor şi pe care am să-l susţin personal să putem să determinăm acest minister, care are un program de sprijinire a aeroporturilor din România şi care nu include azi Craiova în primele opt aeroporturi în care se investesc bani de la Guvern, să introducem şi Craiova. Încerc să folosesc şi influenţa mea din Senat pentru a aduce surse guvernamentale către acest aeroport”, a declarat Mircea Geoană.

Opt societăţi au depus oferte, la începutul lunii iunie, pentru contractul de achiziţie publică „reabilitare aeroport, supraetajare turn control, extindere pavilion sosiri, refacere faţade şi amenajări exterioare”. În urma evaluării documentelor depuse a fost aleasă oferta asociaţiei de firme SC Atlas SA şi SC Polystart Impex SRL pentru 7,4 milioane lei, fără TVA.

Lucrările de modernizare au vizat construcţia unui terminal nou de plecări şi a unuia de sosiri, a unei pasarele pietonale, care uneşte cele două terminale, şi amenajarea unor parcări.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă