5 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLocuintele vechi sunt mai atractive

Locuintele vechi sunt mai atractive

Prejudecata. Multi romani prefera sa achizitioneze case din anii ’90, deoarece le considera mult mai sigure.

 

Desi oferta de locuinte noi de pe piata este una bogata, in care fiecare poate identifica apartamentul sau casa dorita in functie de bugetul disponibil, exista inca foarte multi potentiali clienti care evita constructiile noi. Ei se orienteaza catre cele ridicate in perioada 1985-1995, invocand faptul ca ar fi mai sigure si mai rezistente fata de cele noi.
Valentin Dudau, consultant imobiliar al Agentiei Perfect House, spune ca aproximativ jumatate din clientii firmei elimina din start din discutie varianta unei locuinte noi, preferand sa plateasca mai mult pentru o casa mai veche, dar care este ridicata pe armatura de fier, numai din beton. "Exista inca multi clienti care nu sunt incantati de inovatiile tehnologice din domeniul constructiilor si probabil vor mai trece cativa ani pana ce acestia se vor convinge ca nimeni nu are vreun interes sa construiasca locuinte cu durata de viata de 10 ani", spune Dudau.
Romanii au inca prejudecati atunci cand vine vorba de materialele din care sunt construite locuintele pe care ar dori sa le achizitioneze.
"Pentru multi, singurul element a carui pronuntie da un sentiment de siguranta este betonul", spune Radu Alexandru, manager al firmei Alma Construct. El adauga ca tehnologia a evoluat fata de anii ’90, astfel ca termeni precum tencuiala minerala, armare cu fibra de sticla, polistiren expandat pentru izolare termica, placa pal brut, cadru de lemn, vata minerala in cadru de lemn, folie PVC sau gipscarton reprezinta materiale care, combinate corect si in cantitatile exacte, pot avea ca rezultat o casa solida si durabila.

Autorizatia este garantia durabilitatii
Orice constructie este realizata dupa niste planuri si, atunci cand se afla in stadiul de proiect, este supusa unor expertize in urma carora primeste sau nu autorizatia de construire, spune Ciprian Roboiu, arhitect.
Asadar, orice cladire care a respectat pasii legali si tehnici corecti de la proiect la construire este una sigura, la fel de sigura ca si una ridicata in perioada anilor ‘90.
Specialistul precizeaza ca tehnologiile noi nu ar trebui sa starneasca neincredere, pentru ca acestea reprezinta rezultatul a unor ani de cercetari si aplicatii practice.
"Nici un proiectant sau constructor serios nu intentioneaza sa construiasca locuinte cu rezistenta minima sau foarte sensibile pana si la cel mai mic capriciu al vremii. Cartea de vizita a acestora este chiar munca lor, produsul lor, care, daca este unul prost, atrage dupa sine eliminarea de pe piata", adauga arhitectul.

 

Solid si din lemn
Mai mult de jumatate din populatia SUA si a Canadei, spre exemplu, locuieste in case care sunt construite avand drept material principal lemnul. Acolo exista case care deja au depasit o suta de ani vechime, fara sa se deterioreze, fiind si ingrijite corespunzator. Asadar, prejudecata romanilor este, in general, una nejustificata. Exista, bineinteles, si cazuri cand locuintele sunt ridicate fara a se respecta parametrii tehnici, dar acestea sunt destul de izolate.

Sursa: Ciprian Roboiu, arhitect

Cele mai citite

Românii își schimbă obiceiurile culturale: preferă festivalurile și obiectivele turistice, arată noul barometru de consum

Cel mai recent Barometru de Consum Cultural relevă o schimbare semnificativă în obiceiurile culturale ale românilor în 2023, aceștia preferând experiențele culturale în aer...

Capitalizarea criptomonedelor depășește un record de 3.000 miliarde dolari, pe fondul victoriei lui Trump

Valoarea de piață globală a criptomonedelor a atins un nou maxim istoric, depășind pragul de 3.200 de miliarde de dolari, stimulată de victoria lui...

Armata israeliană anunță că șase soldați au fost uciși în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat miercuri că şase soldaţi ai săi au fost ucişi în sudul Libanului, ceea ce ridică la 47 numărul militarilor israelieni...
Ultima oră
Pe aceeași temă