5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLocuintele vechi, in topul tranzactiilor

Locuintele vechi, in topul tranzactiilor

Avantaj. Apartamentele mai "batrane" sunt scoase la vanzare la preturi mult mai mici decat cele noi.

In primele trei luni ale anului 2009, cel mai dinamic segment din piata imobiliara bucuresteana a fost cel al apartamentelor din blocurile vechi, construite in perioada 1950-1989. Potrivit unui studiu realizat de compania Coldwell Banker, lipsa cererii, generata de situatia financiara si de accesul deosebit de greu al populatiei la creditare, i-a determinat pe proprietarii de astfel de apartamente sa acorde reduceri de pana la 40-50% fata de perioada februarie-martie 2008.

Ca urmare, se mai arata in studiul citat, constientizand ca singura sansa pentru a tranzactiona consta in ajustarea preturilor, proprietarii nu au de ales. Astfel, preturile pe metrul patrat util au coborat la nivelul de 1.000 de euro/mp pentru apartamentele cu trei si patru camere si 1.100-1.200 de euro/mp pentru cele cu doua camere, respectiv pentru garsoniere. Acestea din urma sunt in continuare cele mai solicitate, motiv pentru care exista o usoara diferenta de pret.

"Mai mult ca niciodata, un element cu greutate in pretul apartamentelor mai vechi pare sa fie anul de constructie: inainte sau dupa 1977. De altfel, de aceasta tin cont atat bancile in momentul acordarii creditelor ipotecare, cat si notarii, la evaluarile orientative pentru calcularea onorariilor acestora si a impozitului catre stat, la vanzarea proprietatilor imobiliare", sustine Catalin serbanescu, managing part-ner la Coldwell Banker, sucursala Banu Manta.

Perioada propice

Actualele conditii de piata sunt favorabile proprietarilor care urmaresc sa-si schimbe garsonierele si apartamentele de doua camere cu apartamente de trei sau patru camere. "Bineinteles, este putin probabil ca acest schimb sa poata fi facut direct cu un alt proprietar, din cauza divergentelor care apar, de regula, intre partenerii tranzactiei, pe fondul diferentelor de opinie privind conditiile oferite si cele primite", sustine reprezentantul Coldwell Banker. Solutia eficienta, adauga expertul, consta in efectuarea a doua tranzactii: vanzarea proprietatii personale, urmata de achizitia viitoarei proprietati.

Vanzatorii particulari sunt mai flexibili  

Marian Cristea, administrator al agentiei imobiliare Iglu din Bucuresti, explica ponderea mai mare a locuintelor vechi in volumul total al tranzactiilor prin faptul ca vanzatorii particulari sunt mult mai flexibili in negocierea privind pretul final, "in timp ce dezvoltatorii proiectelor rezidentiale noi sunt conditionati de datoriile pe care ei insisi le au catre banci sau furnizorii de materiale".

Roxana  Gavrila,  head of communication and marketing department la Credit Team, spune ca, din punct de vedere statistic, din volumul total al tranzactiilor incheiate in primul trimestru al anului in curs, aproximativ 70% din acestea au fost pentru locuinte vechi, in timp ce, dintre persoanele care isi manifesta interesul de a contracta un credit imobiliar, doar circa 30% s-au orientat catre ansamblurile rezidentiale noi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă