» Din vanzarea a 9.000 de locuinte ANL, Ministerul Dezvoltarii spera sa obtina 360 milioane lei pentru a finanta construirea altor apartamente. Pentru a urgenta vanzarea locuintelor ANL, reprezentantii ministerului fac demersuri pentru facilitarea cumpararii acestora prin Programul "Prima Casa". Includerea in program nu se va putea realiza insa decat prin alocarea cu dedicatie a garantiilor guvernamentale.
Ministrul dezvoltarii regionale, Elena Udrea, a declarat marti, la Comisiile parlamentare de administratie, ca bugetul ministerului pe care il conduce este cu 38% mai mic decat bugetul initial al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei de anul trecut. Pentru a face rost de bani in scopul finantarii unor proiecte, Udrea a mai afirmat ca a avut o discutie cu premierul Emil Boc in legatura cu apartamentele realizate prin programul Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) si despre un proiect prin care ar urma sa fie vandute aproximativ 9.000 de locuinte ANL construite deja. Sumele incasate ar urma sa fie folosite in vederea asigurarii finantarii programului de constructie de locuinte pentru inchiriere catre tineri.
"Ne descurcam cu ce avem. Incercam sa gasim surse si in vanzarea de apartamente ANL. Daca am vinde 9.000 de locuinte ANL la un pret estimativ de 40.000 euro, am putea strange 360 milioane euro. Acest lucru ne-ar asigura finantare pentru constructia altor apartamente pentru tineri", a spus Udrea.
Cele 9.000 de locuinte ANL la care se face referire sunt apartamente care initial au fost destinate inchirierii catre tineri cu venituri sub medie. In unele cazuri, consiliile locale chiar au subventionat o parte din chirie, in cazul familiilor nevoiase. Inca de anul trecut a fost creat cadrul legislativ pentru ca aceste apartamente sa fie vandute, la cerere, catre chiriasi, la pretul de inventar. De exemplu, primul apartament de doua camere, vandut la sfarsitul lunii noiembrie, a avut un pret de 14.700 euro.
Referitor la propunerea de includere in Programul "Prima Casa" a locuintelor ANL, reprezentantii antreprenorilor din constructii sustin ca garantiile guvernamentale ar fi trebuit acordate de la inceput doar pentru constructii noi, pornind de la asigurarea unor conditii egale pentru toti constructorii.
"Daca programul s-ar aplica pentru constructii noi, ar exista posibilitatea relansarii activitatilor din constructii", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii – ARACO.
De asemenea, Radu Zilisteanu, analist imobiliar, apreciaza ca vanzarea intr-un an a 9.000 de locuinte ANL de tip social catre chiriasi este greu de realizat.
"Pe langa chiriasii care au obtinut repartitii in blocurile ANL in baza unor relatii, exista foarte multe cazuri sociale. De altfel, cand s-au construit aceste blocuri s-a avut in vedere ajutorarea persoanelor fara posibilitati materiale. Mai mult ca sigur, o mare parte din chiriasi nu se vor incadra in conditiile de acordare a creditelor prin «Prima Casa». Chiar daca se vor vinde la pretul de inventar, nu toti chiriasii vor putea sa plateasca", a declarat Zilisteanu.