6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024

Licitatie ratata

» Raiffeisen Bank a contestat descalificarea ofertei depuse si desemnarea BCR drept castigatoare.

» Consiliul de Solutionare a Contestatiilor a considerat ca Raiffeisen a fost corect descalificata, iar BCR nu trebuia sa castige.

» Procedurile de selectare a bancii vor fi reluate la finele acestui an sau la inceputul anului viitor.

Licitatia Ministerului Agriculturii pentru alegerea bancii care va administra fondurile UE destinate agriculturii a fost anulata, printr-o decizie a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), ca raspuns la contestatia depusa de Raiffeisen Bank.
Licitatia a fost anulata in urma unei decizii a CNSC, dupa ce una dintre bancile care au depus oferte, Raiffeisen Bank, a contestat descalificarea ofertei depuse si desemnarea Bancii Comerciale Romane (BCR) castigatoare.
"Consiliul a decis ca oferta Raiffeisen nu a fost descalificata incorect, dar, in acelasi timp, a decis ca oferta BCR nu trebuia desemnata castigatoare, astfel ca s-a hotarat anularea licitatiei. Decizia este obligatorie si executorie pentru autoritatea contractanta, adica Ministerul Agriculturii, care trebuie sa reia procedurile, adica sa organizeze o noua licitatie", a declarat directorul directiei administrative si de investitii din minister, Daniel serbanescu, citat de Mediafax.

Procedurile vor trebui reluate
Procedurile de selectare a bancii vor fi reluate la finele acestui an sau la inceputul anului viitor si nu vor mai viza administrarea fondurilor UE destinate agriculturii si dezvoltarii rurale in acest an, ci a sumelor pentru 2008. "Ministerul nu poate relua procedurile imediat, deoarece este tarziu pentru a le mai face anul acesta, iar pentru o licitatie care sa vizeze fondurile UE acordate pentru 2008 trebuie sa cunoastem valoare acestora. Sigur, o parte a acestor fonduri le stim, pentru ca sunt prevazute in regulamente si legi, dar trebuie sa stim cat mai aproape de valoarea exacta, pentru a realiza un caiet de sarcini in concordanta. Cel mai probabil, la sfarsitul sau la inceputul anului viitor vom organiza o noua licitatie", a afirmat serbanescu.
El a adaugat ca Ministerul Agriculturii are conturi deschise in valuta, unde ar putea fi virati banii de la UE, astfel ca anularea licitatie nu determina "un blocaj". "Oricum mai avem timp pana la inceputul lunii februarie, in sensul ca platile pentru agricultori pe care le face APIA (Agentia de Plati si Interventie in Agricultura – n.r.) incepand cu decembrie sunt decontate de UE incepand cu 1 februarie 2008, deci avem timp pana atunci sa facem licitatia. In ceea ce priveste fondurile pentru dezvoltare rurala, programul (Programul National de Dezvoltare Rurala, pe baza caruia sunt contractate fonduri UE – n.r.) nu a fost deocamdata aprobat, asa ca nu e graba nici aici", a spus serbanescu.

Amanari si suspendari repetate
Derularea licitatiei a avut parte de amanari si suspendari, astfel ca, desi a fost lansata in mai, procedura s-a incheiat abia in octombrie, cu o anulare.
Initial, deschiderea ofertelor trebuia sa aiba loc in mai, dar momentul a fost mutat in luna iunie, pentru ca toate bancile sa-si poata pregati ofertele. Procedurile au fost apoi suspendate in iunie, ca urmare a unei constestatii a BRD-Groupe Société Genérale si reluate, dupa solutionare. In luna august licitatia a fost contestata din nou, de data aceasta de Raiffeisen Bank, dupa ce castigatoare fusese desemnata BCR.

Cele patru oferte
Raiffeisen Bank, Banca Comerciala Carpatica, Banca Comerciala Romana si Bancpost sunt cele patru institutii de credit care au depus oferte in cadrul lictatiei. Aceasta viza administrarea unor fonduri de circa 560 de milioane euro, provenite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si Fondul European de Garantare Agricola (FEGA).
Cele doua fonduri ale Uniunii Europene sunt destinate finantarii sectorului agricol si de dezvoltare rurala.
Astfel, prin FEGA sunt acordate platile unice pe suprafata pentru fermieri, care sunt estimate la circa 50 de euro pe hectar in acest an, dar si masuri de reglare a pietei, iar FEADR este destinat sprijinirii proiectelor de dezvoltare rurala.

Cele mai citite

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei Române: Societatea civilă românească a dovedit forță și curaj

Anul 2024 ne-a adus multe motive de îngrijorare, la noi și în întreaga lume. Dar am încredere în națiunea noastră și în puterea ei...
Ultima oră
Pe aceeași temă