Sedinta bursiera de marti a fost destul de linistita, fara fluctuatii importante ale preturilor si cu o lichiditate in scadere fata de ziua anterioara, dar totusi situata la nivelul mediei ultimelor saptamani.
A atras atentia cresterea din prima parte a zilei afisata de societatile de investitii financiare, pe fondul reactiei investitorilor la tranzactiile de pe piata deal efectuate in sedinta anterioara cu pachete de cateva milioane de actiuni din fiecare SIF si la discutia aparuta in media referitoare la dividendele ce vor fi platite de catre BCR in contul profitului realizat in anul 2006.
Pana la mijlocul zilei, in cadrul sectorului societatilor de investitii financiare cel mai mult cresteau cotatiile SIF2 si SIF5, emitenti care aveau si un volum de tranzactionare ceva mai ridicat comparativ cu celelalte trei SIF-uri. Pana la inchiderea zilei insa vanzatorii au inceput sa se manifeste mai vizibil in piata si, ca atare, cotatiile au batut in retragere si chiar au intrat pe teritoriu negativ in unele cazuri. Pe ansamblul zilei, dintre SIF-uri cel mai mult a crescut SIF2 (±1,89%), in vreme ce scaderea cea mai importanta a apartinut SIF4 (-1,16%).
Pe segementul companiilor petroliere am avut de asemenea o evolutie mixta, Rompetrol Rafinare Constanta afisand o crestere de 1,73% pana la nivelul de 0,0939 lei pe actiune, pe fondul unui volum total de tranzactionare de circa 21 milioane de actiuni.
In ceea ce priveste companiile farmaceutice, merita mentionat ca titlurile Antibiotice Iasi continua sa scada usor, ca urmare a asteptarilor pietei ca procesul de privatizare sa mai intarzie. Ieri, actiunile ATB au scazut cu 1,12% si au ajuns la nivelul de 1,77 lei. De partea cealalta, insa, Biofarm reuseste sa se mentina la acelasi pret ca si in ziua anteriora, pe fondul unui volum total de tranzactionare de circa 548.000 actiuni. Se constanta in ultima perioada evolutia mai buna a Biofarm fata de Antibiotice, fapt care poate fi justificat printre altele si prin indicatorii de performanta pe actiune mai atractivi in cazul BIO decat cel al ATB.
Companiile bancare s-au comportat relativ bine pe ansamblu, atat Banca Transilvania, cat si BRD-GSG afisand cotatii in crestere cu 0,92% si respectiv 1,44%.