20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLeul coboara la minimul anului: de 3,82 lei/euro

Leul coboara la minimul anului: de 3,82 lei/euro

In ultimele patru zile, din cauza deprecierii leului, imprumuturile in euro s-au scumpit cu circa 4%, iar cele in dolari – cu 9,5%.

Deschiderea sedintei valutare de ieri a fost relativ linistita pentru leu, dar dupa ora 12.00 moneda nationala a intrat pe o panta puternic descendenta atat fata de euro, dar mai ales fata de dolarul american. La ora 13.00, Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs de 3,7603 lei/euro si de 2,7017 lei/dolar, cu 0,0255 lei, respectiv cu 0,0630 lei mai mult decat in ziua precedenta. "Aversiunea la risc a crescut foarte mult fata de pietele emergente, sub presiunea ingrijorarilor de recesiune in zona euro si a economiilor din jurul ei. E foarte probabil ca lucrurile sa mearga mai bine in SUA decat in UE si in acest sens investitorii si-au lichidat pozitiile pe monedele emergente. Leul s-a depreciat ieri mai mult decat monedele din regiune, dupa o zi cand fusese mai putin afectat.

 

Au existat totusi monede care ieri au fost afectate mai mult decat leul, cum ar fi lira turceasca, randul sud-african, pesoul mexican etc.", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania. Dupa ce miercuri senatorii americani au adoptat "planul Paulson", in valoare de 700 miliarde dolari, de salvare a sectorului bancar, moneda americana a avut joi o sedinta de apreciere puternica fata de toate monedele, inclusiv fata de euro.
In jurul orei 17.00, leul se tranzactiona la cotatii de 3,82 lei/euro si de 2,77 lei/dolar, pierzand doar intr-o zi circa 1,9% fata de euro si aproape 4% fata de dolar.
Leul a coborat ieri la cel mai depreciat nivel fata de euro si fata de dolar din acest an. In aceasta saptamana, leul a cazut cu 4% fata de euro si cu 9,5% fata de dolar. Primii afectati sunt cei cu credite in euro si dolari si exportatorii. De asemenea, se scumpesc astfel facturile la telefonie si cresc tarifele la biletele de avion.

Cele mai citite

Ministrul Câciu: România își bazează deficitul pe investiții, singura cale spre dezvoltare economică

Adrian Câciu, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a declarat că România se numără printre puținele țări din UE al căror deficit bugetar este generat...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă