17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLegea creditelor - OUG 50, modificată din nou, pentru ultima dată

Legea creditelor – OUG 50, modificată din nou, pentru ultima dată

Legea de aplicare a OUG 50/2001 privind creditele pentru consumatori a fost declarată constituţională. Ordonanţa nu se aplică contractelor în derulare.

Sesizarea PNL de neconstituţionalitate a Legii de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 50/2010 privind creditele pentru consumatori a fost respinsă marţi de Curtea Constituţională.

Liberalii susţin că în actuala formă a legii, care a fost amendată de Comisia de buget din Camera Deputaţilor şi votată de plenul Camerei, sunt protejate interesele instituţiilor bancare şi ea „devine inutilă pentru că se adresează creditelor viitoare”.

„O lege de o importanţă covârşitoare pentru 4,5 milioane de români, care au peste 8 milioane de contracte de credit la bănci, ajunge să fie întoarsă de actuala majoritate parlamentară împotriva celor pe care ar trebui să îi protejeze. În forma adoptată, legea devine inutilă pentru că se adresează creditelor viitoare, în condiţiile în care piaţa de credit din România suferă o contracţie serioasă. Această lege a fost adoptată printr-o presiune permanentă exercitată de actuala putere asupra Legislativului, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Emil Boc făcându-se emisarii FMI, implicit ai băncilor uitând de interesele românilor pe care ar trebui să-i reprezinte”, spune viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu.

Ordonanţa nu se aplică contractelor în derulare, cu excepţia comisioanelor de rambursare anticipată, care rămân zero, iar refinanţarea se negociază.

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că „OUG 50 abrogă ireversibil toată legislaţia în materia protecţiei consumatorilor în contractele de credit bancar” pentru 4,5 milioane de persoane şi nu mai puţin de 8 milioane de contracte. Clienţii noi ai băncilor (mai puţin de 20.000) vor avea beneficiul legislaţiei speciale de protecţie a consumatorilor, în timp ce cei mai mulţi (4,5 milioane) nu îl vor avea.

„Pentru clienţii cărora nu li se aplică OUG 50/2010, costurile vor rămâne opace, clauzele abuzive vor rămâne aplicabile, iar costurile exotice de genul comisioanelor de risc (pe care băncile le-au înscris mereu în bilanţ ca venituri din dobânzi, adică dobânzi mascate) vor rămâne în contract, putând determina, în caz de neplată, executarea silită a debitorului”, a precizat Gheorghe Piperea.

Practic, spune av. Piperea, pentru un produs identic sau similar – contractul de credit de consum – legea se va aplica diferit, fără a exista o justificare conform regulilor democratice, ceea ce încalcă nu numai Constituţia, ci şi jurisprudenţa CEDO.

FORMA FINALĂ

Comisionul de ramburasare anticipată rămâne plafonat la zero , respectiv 1%. Toate celelate drepturi obţinute pentru clienţii vechi sunt eliminate. Băncile nu mai sunt obligate să refinanţeze creditele vechi în aceleaşi condiţii pe care le acorda celor noi. Toate celelalte drepturi pentru contractele noi rămân în vigoare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă