» Productia totala de lapte a scazut in 2007, comparativ cu anul anterior, cu 5,2%, iar pretul laptelui a crescut cu 30%.
» Ponderea productiei de carne de pasare a crescut, in timp ce ponderea celei de carne de porcine s-a diminuat.
Anul trecut productia de lapte a Romaniei s-a redus cu 5,2% din cauza secetei, ceea ce explica in mare parte scumpirea lactatelor cu 15-30%. Fermierii au stopat productia laptelui de calitate inferioara, neconforma cu standardele europene si au inceput sa investeasca in utilaje, instalatii, spune Cristian Parvan, oficial al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Productiile de lapte si oua au scazut, iar productia de lana a crescut, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Reprezentantii Asociatiei Patronatului Roman din Industria Laptelui (APRIL) apreciaza ca in contextul scaderii cu pana la 20% a efectivelor de vaci, ca urmare a sacrificarilor datorate secetei de anul trecut, o productie mai mica de lapte este explicabila, insa se spera ca in acest an lucrurile sa revina la normal, fiind posibil ca preturile sa stagneze.
Preturile ar putea stagna
Productia totala de lapte in 2007, de circa 61 milioane hectolitri, a fost cu 5,2% mai mica decat cea din anul precedent. Laptele de vaca a totalizat 54,5 milioane hectolitri, cu 6% sub nivelul anului precedent. Pe regiuni de dezvoltare s-au inregistrat scaderi la productia de lapte in Bucuresti-Ilfov – 36,7%, Sud Muntenia – 10,1%, Centru – 8%, Vest – 6,9%, Nord-Est – 6,1%, Sud-Est – 5,8% si Nord-Vest – 4,4%.
"Scaderea productiei de lapte a fost una asteptata din cauza conditiilor meteorologice, a ofertei mici si a scaderii consumului de lactate pe piata americana. Anul 2007 a adus cresteri de preturi la materia prima si la produsele finite nu doar in Romania si Uniunea Europeana, ci si la nivel mondial. Fata de 2006, preturile la produse au crescut in medie cu 15-20%, iar la lapte cresterea inregistrata a fost de 25-30%", a precizat Valentin Blanaru, director executiv APRIL.
Pentru anul 2008, reprezentantii patronatelor din industria laptelui apreciaza ca preturile la produsele din lapte vor stagna daca nu vor exista cresteri mari la utilitati. "De la inceputul anului productia a crescut, sunt conditii meteo-agricole foarte bune si chiar s-a inregistrat o cantitate excedentara de lapte fata de cota de tara. Exista premise ca preturile la lapte si la produse din lapte sa stagneze", a declarat Blanaru.
Greutate mai mare la sacrificari
In 2007, fata de 2006, productia totala de oua a scazut cu 12,2%, la 6,52 miliarde bucati. Greutatea animalelor si pasarilor destinate sacrificarii a crescut cu 7,3%, avansul fiind sustinut de pasari, cu o majorare de 15,2%, de bovine, cu 4,7%, si de porcine, cu 3,9%.
Animalele sacrificate au cantarit in total 1,5 milioane tone, din care porcinele au reprezentat 642.000 tone, potrivit INS. "Au fost animale mai putine si deci e normal ca greutatea animalelor sacrificate sa creasca. De fapt, asa si este mai rentabil, sa sacrifici animalele cand au o greutate mai mare", a spus Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc. In anul 2007, ponderea productiei de carne de pasare, a celei de ovine si caprine a crescut in totalul productiei, in timp ce ponderea celei de carne de bovine, de porcine si a celei provenite de la alte specii s-a diminuat.