4.5 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLa vanzarea locuintelor se prefera plata pe loc

La vanzarea locuintelor se prefera plata pe loc

Reducere. Clientii care platesc imediat o proprietate pot obtine discounturi semnificative din partea vanzatorilor.

Inainte de lansarea programului guvernamental "Prima Casa", proprietarii s-au entuziasmat de un context favorabil vanzarii si au afisat preturi cu pana la 20% mai mari. In timp, s-a constatat ca pretul final obtinut in urma negocierii este puternic influentat de maniera in care se realizeaza plata.
Potrivit consultantilor companiei EuroMetropola, proprietarii, in functie de prioritatile pe care le au, prefera in special clientii care achita cash, iar pentru acest lucru sunt mult mai flexibili in procesul de negociere.
Astfel, daca pentru un apartament cu doua camere intr-un imobil vechi proprietarul solicita 65.000 de euro, spre exemplu, acest pret poate fi negociat chiar si pana la valoarea de 55.000 de euro, in cazul in care plata se efectueaza pe loc. Pe de alta parte, in cazul creditului ipotecar contractat prin "Prima Casa", clientii au sanse mai mici de a obtine reduceri substantiale in urma negocierii, iar in cazul de mai sus, proprietatea poate fi tranzactionata la 60.000 de euro, adauga aceleasi surse.

Tranzactii ingreunate
In ceea ce priveste durata incheierii unei tranzactii prin "Prima Casa", aceasta poate fi si de cateva luni, lucru care i-a determinat pe proprietarii care se grabesc sa vanda sa evite clientii care vin cu o astfel de finantare, spune Daniel Tudora, manager al agentiei imobiliare Expert Imob. El adauga ca un semn in acest sens il reprezinta numarul relativ scazut de tranzactii incheiate prin contractarea unui credit prin respectivul program guvernamental. "Multi proprietari au nevoie de bani pe loc, deoarece vand pentru a achizitiona alta proprietate in care au de gand sa se mute imediat ce elibereaza vechiul apartament, motiv pentru care plata cash este preferata", precizeaza Florin Dragomirescu, manager al companiei Luxury Imob. Invest. Cu cat durata tranzactionarii este mai mare, estimeaza specialistul, cu atat clientul pierde mai mult din discount, fapt care, daca vorbim de proprietati mai scumpe, poate insemna o suma destul de mare.

Procedura este una care-l dezavantajeaza pe client, deoarece acesta intai identifica apartamentul dorit, apoi discuta cu proprietarul si asteapta ca fondurile sa devina sau nu disponibile pentru achizitionare. "Poate ca un proces mai eficient ar fi fost acela in care clientul aplica pentru un credit, asteapta ca suma ceruta sa devina disponibila in cont si abia apoi cerceteaza piata pentru a identifica locuinta dorita, lucru care i-ar fi oferit posibilitatea sa achite pe loc", adauga Daniel Tudora.

Analiza si evaluarea locuintei dureaza mai mult
Desi bancile sustin ca procedura de acordare a unui credit prin Programul "Prima Casa" este una relativ acceptabila ca durata, fiind de aproximativ 30 de zile, totusi realitatea le contrazice, deoarece vorbim de cazuri in care analiza dosarului si evaluarea locuintei pot depasi cu mult aceasta perioada. Acest lucru ii dezavantajeaza clar in ochii proprietarilor pe clientii care vin cu o astfel de finantare.

Sursa: Florin Dragomirescu, manager Luxury Imob. Invest.

Cele mai citite

Lucian Romașcanu ia apărarea serviciilor secrete ale României în scandalul cu George Simion: Ar fi luat deciziile de rigoare

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, joi, la Buzău, că dacă serviciile secrete ale României ar fi avut informaţii care să-l...

Andreea Țurcașiu a răbufnit, după comentariile acide legate de aspectul său fizic

Anca Țurcașiu a impresionat prin aspectul său tineresc și energia de care a dat dovadă în competiția "Asia Express", atrăgând astfel numeroase comentarii și...

Konoplyanka își deschide sufletul despre perioada petrecută la CFR Cluj! „Nu înțelegeam care e problema”

Yevhen Konoplyanka, fostul internațional ucrainean retras recent din activitatea sportivă la 35 de ani, a vorbit despre experiența sa la CFR Cluj, unde a...
Ultima oră
Pe aceeași temă