1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă"La interviul de selectie, priviti recrutorul in ochi!"

„La interviul de selectie, priviti recrutorul in ochi!”

Joe Navarro, expert mondial in limbaj nonverbal, spune ca nu trebuie sa va uitati in alta parte, sa va foiti sau sa stati tolanit pe scaun.

Mai mult de 90 la suta din reusita in cariera rezulta din limbajul nonverbal. Aceasta este parerea expertului mondial in limbaj nonverbal Joe Navarro, care a fost prezent saptamana trecuta la Bucuresti. La invitatia companiilor Acta Nonverbal si HCS Human Capital Solution, el a sustinut conferinta "What Every Body is Saying".
Joe Navarro, fost agent special FBI timp de 25 de ani, spune ca este foarte greu sa-ti dai seama daca cineva minte, insa nu imposibil. Autorul mai multor carti de specialitate, profesor si antreprenor, expertul mai spune ca picioarele ii tradeaza pe mincinosi, nu fata.

» Cum se poate scapa de tracul de la interviul de angajare?
Este un aspect cu care ne intalnim din ce in ce mai des. In SUA, de exemplu, sunt oameni care au lucrat vreme de 10-15 ani si care acum s-au trezit ca nu mai au de lucru si ca nu mai stiu cum este sa candideze pentru un nou job, motiv pentru care au mari emotii, au trac.   
Eu cred ca una dintre metodele cele mai simple pentru a scapa de tracul de la interviu este sa te pregatesti. Asta inseamna sa-ti pui ordine in minte, sa te gandesti la tot ce ai realizat in viata, sa faci o lista si sa spui "am facut asta, asta si asta". si increderea in propria persoana este foarte importanta. E important sa realizezi ca esti pregatit, sa recitesti carti din domeniul tau de activitate si sa-ti spui: "Eu stiu! Am citit toate cartile astea!".
A te pregati pentru interviu presupune sa te gandesti la raspunsuri pentru intrebari ca: "De ce vrei acest job?", "Care sunt calitatile tale?", "Care este cel mai bun lucru pe care-l poate spune cineva despre tine?".
Iar cand mergi la interviu, trebuie sa te gandesti cum vrei sa arati. La interviu nu trebuie sa te imbraci ca un bogat, ci ca un profesionist. si inca ceva, foarte important: trebuie sa realizezi ca ai tot dreptul sa ai trac. In fond, faci ceva diferit si e firesc sa ai emotii.
Cel mai bine este ca la interviu sa spui angajatorului: "Uite, am fost angajat in ultimii 15 ani si voi fi sincer cu tine. Am emotii, pentru ca nu am mai fost nevoit sa fac asta". Angajatorul nu vrea sa dai gres. Daca ii spui asta, va face eforturi sa te simti mai bine. Dar trebuie sa admiti ca ai emotii.

» In ce fel trebuie sa stam ori sa ne miscam la interviu astfel incat sa fim selectati?
Atunci cand sta pe un scaun, candidatul trebuie sa aiba o postura corecta a corpului. Nicidecum tolanit, ori cu bratul intins peste spatarul scaunului. Trebuie sa stea intr-o pozitie normala, putin aplecat spre inainte. Foarte importanta este privirea. Ochii sai trebuie sa se uite in ochii angajatorului, nu prin camera, nu la altcineva, ci la persoana cu care vorbeste. Nu are voie sa se uite in alta parte. Iar o femeie nu trebuie privita decat in zona ochilor, si nu mai jos, pentru a nu se simti stanjenita.
De asemenea, candidatul nu trebuie sa se miste, sa se foiasca prea mult. Daca trebuie sa se miste, sa o faca usor, nu cu miscari bruste. In felul acesta, arata ca are controlul emotiilor.

Accentul pe detalii scoate la iveala minciuna
» Cum ne putem da seama daca un subaltern minte?
A detecta minciuna este foarte greu de facut. Insa atunci cand ai o conversatie cu cineva, poti sa-i adresezi multe intrebari deschise. De exemplu: "Cum merge proiectul? Da-mi toate detaliile!". Daca interlocutorul se gandeste un timp inainte de a raspunde, daca ii este greu sa abordeze subiectul si sa vorbeasca despre el, atunci undeva se afla o problema. Atunci seful poate intreba: "De ce ti-e greu sa vorbesti despre asta? Care este problema? Ce se intampla, de fapt? Care sunt greutatile?". si asa se va observa lipsa de incredere, de siguranta.
Detectarea minciunii este foarte greu de realizat. Pana si agentii FBI au un procentaj de 50% in detectarea minciunii. De obicei, cand mintim tragem de timp la raspuns. De exemplu, la intrebarea "unde ai fost azi-noapte?", s-ar putea sa tragem de timp si sa raspundem evaziv "aaaa, am fost cu prietenii". si sa adaugam repede, stanjeniti: "De ce ma intrebi?".
Aceasta tragere de timp indica faptul ca intrebarile deranjeaza. Cel care vrea sa-l prinda pe interlocutor cu minciuna nu trebuie sa-l acuze spunandu-i  "Minti!", ci sa continue sa ceara detalii de genul "de ce nu-mi spui cum ti-ai petrecut noaptea?".
Daca oamenii sunt deranjati de intrebari, daca stau sa se gandeasca mai mult la un raspuns, undeva este o minciuna.

Picioarele tradeaza
» Ce parte a corpului constituie cel mai important "detector" al minciunii?
Picioarele. Nu fata! In copilarie, cand mama ne dadea sa mancam ceva ce nu ne placea, faceam mutre. si ea spunea "nu face mutra asta!". Practic, am fost educati sa fim atenti la expresiile fetei, sa nu ne aratam emotiile "pe fata". Dar pi-cioarele pot arata sentimente. Sa spunem ca doua persoane vorbesc, fata in fata. Ele au picioarele indreptate una catre cealalta. Daca vine si o a treia persoana, pe care cei doi nu o plac, ei se vor intoarce catre ea doar cu corpul, nu si cu picioarele. Daca o plac, atunci se vor intoarce cu tot corpul, intr-o postura deschisa. si nu vor zambi doar de complezenta.

» Cat de mult conteaza limbajul nonverbal in reusita din viata?
Mai mult de 90% din succes este dat de limbajul nonverbal. Daca iti poti controla inteligenta emotionala, vei fi un om de succes. Un om care reuseste in cariera ii face pe oameni sa se simta bine. Afacerile sunt despre a face oamenii sa se simta in largul lor. Eu pot sa-ti spun: "Hai sa facem o afacere!", dar daca tu nu te simti in largul tau in jurul meu, acest lucru nu se va intampla.

 
Recunoasterea slabiciunii va ajuta sa va relaxati
» Cum poate arata un timid, inca de la interviul de recrutare, ca este competent?
Sa se duca la interviu, sa dea mana cu angajatorul si sa spuna: "Apreciez mult oportunitatea acestui interviu, dar trebuie sa va spun in primul rand ca am o mare slabiciune: sunt un timid. Dar, in ciuda timiditatii mele, lasati-ma sa spun ce calitati am. Sunt dedicat, priceput, interesat de munca, dispus sa muncesc mult. Iata ce pot sa aduc firmei, asta este valoarea mea". Aceasta este solutia pentru persoanele timide si competente, care pot face fata cerintelor profesionale.

» La ce foloseste zambetul in cariera?
A zambi este un comportament instinctiv. Un studiu recent realizat pe copii nevazatori, luptatori de judo, a dezvaluit lucruri fascinante. Intr-un fel a zambit cel care a ocupat locul intai, in alt fel cel care s-a clasat pe locul doi si in alt mod cel care a obtinut locul trei. Zambetul este o reflectare clara a emotiilor noastre. Este un canal de comunicare prin care stabilim incredere. si copiii de doua zile raspund pozitiv la un zambet adevarat.

Oamenii care nu zambesc nu sunt promovati
» Sunt oameni care rad extrem de rar sau deloc. Ii afecteaza aceasta "lipsa?"
Exista oameni care au tendinta de a nu zambi foarte mult si care sunt afectati de asta. Ei nu sunt promovati, nu sunt invitati la petreceri, nu sunt sociabili, n-au multi prieteni, nimeni nu vrea sa stea in jurul lor. si asta din cauza ca ei nu zambesc! In fond, la petrecerea ta vrei oameni fericiti, nu vrei constipati!

 

Semnale pozitive
Atingerea, zambetul si inclinarea capului
Chiar daca sefii au foarte putin timp, atunci cand apreciaza pe cineva, sustine Joe Navarro, isi fac timp sa stea de vorba cu acea persoana. si o ating mai mult. "Atunci cand oamenii te plac, te ating. Cand seful nu te place, nu te atinge", spune expertul. In plus, va fi distant si va avea doar un zambet rece, politicos, fals, prefacut, nu unul din suflet. Un sef care te place isi inclina capul mai des spre tine. Cand oamenii nu te plac, nu-si inclina capul spre tine deloc. Toate aceste lucruri pot spune "da, imi place cum lucrezi".
 

 

CARTE DE VIZITA

JOE NAVARRO
Expert mondial in limbaj nonverbal

* Este autor, profesor la Universitatea Saint Leo din San Antonia-Florida, antreprenor, pilot si fost agent FBI.

* Este expert in citirea oamenilor si in detectarea minciunii si un analist atent al comportamentului uman.

* Din 2003, dupa ce si-a sustinut masterul in relatii internationale la Universitatea Salve Regina, s-a retras din FBI (dupa 25 de ani petrecuti ca agent special).

* Locuieste in Tampa, Florida, si este cubanez de origine.
 

Cele mai citite

Cum să te pregătești pentru SAF-T fără stres și costuri suplimentare pentru afacerea ta 

Odată cu implementarea obligatorie a raportării SAF-T pentru toate firmele începând cu 1 ianuarie 2025, antreprenorii trebuie să se pregătească pentru a evita stresul și costurile...

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...

Economia Ucrainei rezistă: investiții străine în creștere, privatizări și expansiune internațională

În ciuda prelungirii conflictului cu Rusia, mediul de afaceri din Ucraina continuă să demonstreze reziliență, atrăgând investiții străine și extinzându-se pe piețele internaționale. Potrivit unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă