Daca aflati raspunsul la aceasta intrebare, veti sti categoric si in ce domeniu veti avea mari sanse sa reusiti in cariera.
Se spune ca ai succes in cariera daca iti alegi o profesie pe care sa o practici cu pasiune si cu talent. Insa foarte multi candidati, in special cei tineri, se plang de faptul ca nu au nici o abilitate speciala. Expertii in resurse umane spun ca fiecare om este priceput la ceva, este mai bun intr-un anumit domeniu decat in altul. Trebuie doar sa stiti sa-l descoperiti.
In prima faza, cei care pot descoperi talentul sunt parintii sau consilierii de cariera din scoli. "Acestia ar trebui sa ghideze elevul catre activitatile care vor contribui la dezvoltarea lui personala. Insa, pe parcursul carierei profesionale, este interesul angajatului sa se inconjoare de oameni de la care poate invata", spune Mihaela Scarlat, consultant la Advice Human Resources. Talentul, afirma si Oana Mosoiu, senior consultant la compania Ascent Group, poate fi descoperit inca din copilarie.
De aceea, educatorii au un rol important, mai ales ca "performanta reusesc persoanele care imbina talentul cu educatia". Unele talente, subliniaza Oana Mosoiu, pot iesi in evidenta tarziu, poate si intamplator, de exemplu in situatii deosebite sau in cazul unor crize. In descoperirea talentului mai conteaza, spun specialistii, si mediul. "Daca acesta este favorabil, asta insemnand sustinere afectiva si financiara, in special din partea parintilor, atunci sansele ca persoana sa reuseasca sunt mari", considera Mihaela Scarlat.
Autoanaliza este necesara
Dar daca parintii, profesorii sau mentorii nu va pot ajuta in a va descoperi talentele, puteti sa incercati si singur, prin autoanaliza. "Intrebati-va ce anume va place sa faceti. Daca nu stiti sa raspundeti, ganditi-va ce ati facut cel mai mult timp, astazi, cu placere, astfel incat nici nu ati simtit cand a trecut timpul. Poate sa fie vorba si de o conversatie la telefon, de tricotat ori de ajutat un vecin sa-si repare masina. Aceste lucruri pot parea banale, insa ele arata clar ca va place sa vorbiti si sa ascultati, ca aveti o indemanare care presupune rabdare ori ca sunteti de formatie tehnica", explica Vivien Untaru, general manager la compania VON Consulting.
De asemenea, de un real ajutor este implicarea in activitati. "Talentul se poate valorifica prin munca. Se si spune ca reusita implica 10% inspiratie si 90% transpiratie.
Sunt meserii in care talentul este necesar, de exemplu profesor de muzica, de desen, arhitect, orator. Dar cele mai multe meserii cer un cumul de calitati care pot fi dobandite prin munca", spune Mihaela Scarlat.
Domeniul in care sunteti priceput este foarte usor de aflat, considera si Oana Mosoiu: "Ganditi-va ce anume faceti foarte usor, cu placere si la un nivel superior de performanta. Cand ceea ce realizati vine cu pasiune, cu placere, si faceti totul foarte usor, natural, atunci inseamna ca aveti un talent. Poate fi vorba despre usurinta de a comunica oral, de o indemanare tehnica anume sau despre o inclinatie catre arta, matematica sau limbi straine".
Fara resemnare!
Se poate si mai tarziu
Chiar daca v-ati dat seama abia la maturitate sau la batranete de faptul ca aveti un talent, asta nu inseamna ca trebuie sa va ganditi cu regret la ce puteati face in viata folosindu-va de acesta. Niciodata nu e prea tarziu sa incepeti sa faceti ce va place. Cu siguranta va veti simti implinit in viata profesionala, pentru ca veti dovedi ca sunteti foarte capabil.
Asta va aduce si un castig financiar pe masura. In fond, cand muncesti cu drag, iti place ce faci si esti apreciat, si lucrurile se fac mai usor si mai cu spor.
Sursa: Vivien Untaru, general manger, VON Consulting