5.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLa ce foloseste cardul cu cip: mai multi bani dati bancii, nimic...

La ce foloseste cardul cu cip: mai multi bani dati bancii, nimic in plus pentru client

» Desi bancile locale fac un titlu de glorie din introducerea tehnologiei cu cip la cardurile emise, majoritatea omit sa spuna ca, de multe ori, inovatia are doar o functie decorativa.

"Cine crede ca este de ajuns sa isi cumpere un card cu cip pentru a realiza tranzactii suta la suta sigure se insala amarnic. Da, cardurile noastre au in continuare o componenta cu banda magnetica, pentru ca terminalele din Romania nu sunt inca in totalitate adaptate la tehnologia cu cip." Astfel raspund aproape toate bancile din Romania cand vine vorba de noua tehnologie. Cu alte cuvinte, cardul va fi suta la suta sigur doar atunci cand toate bancomatele si POS-urile vor fi capabile sa desluseasca tehnologia cu cip.

Altfel, aparatul va utiliza informatia inregistrata pe banda magnetica, expunand astfel utilizatorul riscurilor specifice. In acest moment, procentul terminalelor care accepta carduri cu cip este de aproximativ 65%, insa trebuie mentionat ca, in cazul terminalelor pentru plata direct la comercianti (POS), procentul este chiar mai redus. Prin comparatie, media europeana depaseste 95%.

Specialistii estimeaza ca abia peste doi ani toate bancile din Romania vor emite si accepta un astfel de card. In acel moment, toate cardurile vor trebui inlocuite, chiar daca au deja cip. Cu toate acestea, taxele pentru emitere si mentenanta asociate unui card construit pe baza noii tehnologii sunt cu 15-20% mai mari decat in cazul cardurilor clasice. Majoritatea bancilor care au adoptat tehnologia cu cip emit in prezent doar astfel de carduri. Cel mai recent, saptamana trecuta, BCR a anuntat ca va emite exclusiv carduri cu cip. Pretul mai mare platit de clienti pentru achizitionarea si  utilizarea cardurilor cu cip deriva in primul rand din costurile ridicate suportate de banci pentru implementarea si mentenanta sistemului.

 

"Emiterea cardurilor cu cip presupune costuri mai ridicate fata de emiterea celor cu banda magnetica, intrucat in afara de costul suplimentar al cipului se adauga si cele pentru dezvoltare software, intretinere si testare", spun cei de la Alpha Bank, una dintre bancile ale caror retele de acceptare sunt integral adaptate tehnologiei EMV (carduri cu cip). Un ordin de marime ni-l dau cei de la Intesa San Paolo Bank, una dintre primele institutii de credit locale care au adus la noi tehnologia EMV. "Costurile pentru emiterea unui card dual (banda magnetica si cip) sunt de cateva ori mai mari decat in cazul unui card cu banda magnetica", spun cei de la Directia Carduri a bancii italiene.

Ce va putea face cardul cu CIP
» Este singura posibilitate de a securiza 100% tranzactiile la comercianti prin criptarea datelor inscrise pe card;
» Tranzactiile se deruleaza mult mai rapid;
» Este imposibil de contrafacut;
» In unele tari poate fi folosit pentru alte activitati decat cele bancare si efectuarea de apeluri telefonice sau este utilizat  pe post de cartela de acces electronica.

Cele mai citite

Avocații solicită clarificări din partea MAI privind dificultățile înmatriculării autoturismelor către cabinetele de avocatură

Ei cer clarificarea situației legate de refuzul înmatriculării provizorii a autoturismelor utilizate de cabinetele de avocatură Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a inițiat...

Papa Francisc va vizita pentru prima dată Corsica pe 15 decembrie 2024

Papa Francisc va efectua o vizită în Ajaccio, situată în sudul Corsicii, pe data de 15 decembrie, transmite Reuters. "Pentru a treia oară de la...

Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, va fi candidatul Coaliției Civice la președinția Poloniei

Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei, a fost anunţat ca fiind candidatul partidului Platforma Civică (PO), aflat la putere, pentru alegerile prezidenţiale din Polonia. El a...
Ultima oră
Pe aceeași temă