19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăKPMG: Dacă decide să majoreze TVA în 2011, Guvernul ar trebui să...

KPMG: Dacă decide să majoreze TVA în 2011, Guvernul ar trebui să scadă contribuţiile sociale

„Creşterea TVA e o soluţie? În alte ţări, precum Ungaria, s-a observat că majorarea TVA demonstrează contrariul, cel puţin pe termen scurt”, a afirmat Jurubiţă, la o conferinţă pe teme fiscale organizată la Bucureşti, potrivit Newsin.

„Pe de altă parte, dacă majorarea TVA va fi inevitabilă din 2011, ar trebui luată în contextul unui mix de politici fiscale, inclusiv scăderea contribuţiilor sociale”, a completat ea.

Expertul fiscal a dat exemplul altor ţări unde majorarea cu un punct procentual a TVA, coroborată cu scăderea contribuţiilor sociale cu două puncte procentuale, a avut ca efect pe termen mediu creşterea veniturilor bugetare.

În schimb, Emilian Duca, partener la BDO Tax, consideră că modificarea impozitelor principale – TVA, impozit pe profit şi pe venit – trebuie să aibă loc cât mai rapid.

„Orice întârziere ne va costa mult mai mult în viitor, iar noi va trebui clar să mărim veniturile pentru a rămâne în ţinta de deficit bugetar”, a spus Duca.

El a precizat că în prezent contribuţiile sociale duc la supraimpozitarea forţei de muncă şi a propus eliminarea câtorva contribuţii, precum comisionul ITM.

România are unele dintre cele mai scăzute venituri bugetare raportate la produsul intern brut (PIB) din UE, cu un nivel care s-a situat în jur de 31% în ultimii ani, mult sub media europeană.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă