28.4 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăJurnaliştii publicaţiei Kyiv Post intră în grevă

Jurnaliştii publicaţiei Kyiv Post intră în grevă

Angajaţii redacţiei influentei publicaţii ucrainene Kyiv Post, critică la adresa puterii, au anunţat că vor iniţia o grevă pentru a denunţa cenzura care a condus la demiterea redactorului-şef, informează AFP, citat de Mediafax.

„Kyiv Post protestează faţă de ingerinţele în politica editorială” venite din partea proprietarului publicaţiei, britanicul de origine pakistaneză Mohammad Zahoor, cerând reinstalarea în funcţia de redactor-şef a americanului Brian Bonner, se arată într-un comunicat al publicaţiei.

Zahoor, care se teme de „consecinţe negative” asupra afacerilor sale din Ucraina, i-a cerut redactorului-şef să renunţe la publicarea unui interviu cu un ministru, precizează jurnaliştii.
Patron al grupului Istil, activ şi în domeniul imobiliar şi în sectorul telecomunicaţiilor în Ucraina, Zahoor a decis demiterea redactorului-şef după ce acesta catalogase tentativa sa ca fiind un „act de cenzură”.

Interviul luat ministrului Agriculturii se referea la cotele de export de cereale, o decizie guvernamentală criticată dur de mediile de afaceri.
Din iunie 2010, reprezentanţi ai Istil îi ceruseră de mai multe ori lui Bonner să îl susţină mai mult pe preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, precizează redacţia.

Înfiinţat în 1995, Kyiv Post este cea mai influentă publicaţie de limbă engleză din Ucraina, având din 2010 şi ediţii în limbile ucraineană şi rusă.
Regimul Viktor Ianukovici, aflat la putere din februarie 2010, este acuzat frecvent că exercită presiuni asupra presei.

În raportul din octombrie 2010, organizaţia Reporteri fără Frontiere semnala „o deteriorare lentă şi sigură a libertăţii presei” în Ucraina.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă