7.3 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsarescu: Dobanzile la depozite ar trebui sa fie sub 9%

Isarescu: Dobanzile la depozite ar trebui sa fie sub 9%

Dobanzile la depozitele bancare ar trebui sa se plaseze sub rata de politica monetara, respectiv sub 9% pe an, intrucat bancile pot sa isi acopere necesarul de lichiditate pe termen scurt de la banca centrala, a declarat, miercuri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Dobanzile la pasive ar trebui sa fie sub dobanda noastra, sub 9% pe an, pentru ca piata si-a revenit, iar bancile isi vor gasi necesarul de lichiditate pe termen scurt, venind la BNR", a spus Isarescu, comentand afirmatiile din comunicatul Consiliului de Administratie al BNR privind distorsiunile dobanzilor din piata.

Oficialul bancii centrale crede ca dobanzile vor scadea in perioada imediat urmatoare si respinge analizele aparute in mass-media ca o intrare in normalitate ar fi posibila in 6-12 luni.

"Se dau in continuare dobanzi, chiar la depozite noi, cu 12-13%. Probabil ca ceva in bucataria interna a bancilor nu functioneaza. (…) Distorsiunea este si fata de rata inflatiei. La 6% inflatie, bancile dau 6% rata reala. E un lux, ca sa fiu delicat", a spus guvernatorul BNR.

Potrivit lui Isarescu, ratele inalte practicate de banci sunt contrabalansate doar de informatiile si analizele negative privind Romania, care opresc un flux mare de capital catre economie.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, marti, sa reduca cu 0,5 puncte procentuale rata dobanzii de politica monetara, de la 9,5% la 9%, incepand cu 1 iulie, si sa scada ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valuta, la 35% din pasivele bancilor, si cu 3 puncte pentru lei, la 15%.

Analistii considera ca reducerea ratei dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii de catre BNR, prin care s-au eliberat aproximativ doua miliarde de euro, va conduce, initial, la scaderea dobanzilor pe piata interbancara si, ulterior, a ratelor la creditele acordate de banci.

Cele mai citite

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...

Ploile extreme avariază casele din Amazonia din Peru

Videoclipul aerian din Amazonia, din Peru, a surprins amploarea devastării în regiunea Madre de Dios, după ce ploile extreme au transformat străzile în râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă