10.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsarescu: Cand se vor intoarce din vacanta, romanii vor gasi dobanzi mai...

Isarescu: Cand se vor intoarce din vacanta, romanii vor gasi dobanzi mai mici

Dobanzile la credite si depozite se vor reduce la fel de repede cum s-a facut si ajustarea deficitului de cont curent, iar cand romanii vor reveni dupa vacanta vor gasi rate mai mici, considera guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Parerea mea este ca dobanzile se vor ajusta la fel de repede precum s-a facut ajustarea deficitului de cont curent. Cand se vor intoarce din vacanta, romanii vor gasi dobanzile ajustate", a spus joi Isarescu, in cadrul seminarului " Romania Financial Forum", organizat de MEDIAFAX si BNR.

El a mai aratat ca exista baza, astfel incat, consumul, cu partile lui bune, sa isi reia cresterea.

"Nu vad de ce ar trebui sa stimulam suplimentar creditarea", a explicat Isarescu.

El a mentionat ca oricum stimularea creditarii nu trebuie sa se faca pe aceleasi baze.

Potrivit BNR, creditul acordat sectorulului privat, in special in ceea ce priveste imprumuturile catre firme, si-a incetinit semnificativ cresterea, dinamica anuala a acestuia atingand minimul ultimilor sapte ani, atat la nivel agregat, cat si pe componente.

Nicio banca nu o sa mai arunce cu bani

Guvernatorul BNR a declarat ca va fi greu ca bancile sa fie convinse sa finanteze investitii, dupa socurile prin care au trecut, iar nicio institutie de credit nu va mai "arunca cu bani", dupa ce "s-au dat cu capul de prag".

"E greu sa convingi bancile comerciale, dupa socurile prin care au trecut, sa finanteze investitii. Nicio banca comerciala nu o sa arunce acum cu bani, dupa ce s-au dat cu capul de prag", a spus Isarescu.

Pe de alta parte, guvernatorul a precizat ca directia principala pe care trebuie sa o urmeze autoritatile pentru iesirea din criza este alocarea resurselor catre investitii, care au un efect mare de multiplicare in economie.

El a mai aratat ca, in perioada de crestere economica, Romania trebuia sa pastreze o rezerva bugetara si capacitatea de a avea o politica bugetara anticiclica.

"De ce oare trecem pe aceeasi pagina, in mod putin responsabil, reduceri de impozite, cheltuieli mai mari, deficite bugetare? Dar nimeni nu se intreaba cum se acopera. Jocul cu cifrele si propunerile parca nu se mai opreste. E o dovada de lipsa de maturitate sociala", a aratat Isarescu.

El a precizat ca o politica anticiclica de care dispune Banca Nationala in acest moment este eliberararea rezervelor minime obligatorii.

 

Banca Centrala a redus, marti, rata dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, la 9%, precum si rezervele minime obligatorii pentru pasivele bancilor, la 15% la lei si 35% la valuta.
 

Cele mai citite

Bani pentru salvarea industriei oțelului și aluminiului din România

Companiile din industria oţelului și aluminiului, care trec prin momente deosebit de grele din cauza problemelor de ordin financiar, ar putea să fie...

Ucraina avertizează că Rusia va dezinforma masiv în perioada următoare

Declarația făcută de Comitetul de Informații subliniază faptul că Rusia va încerca, prin intermediul acestei campanii de dezinformare, să întrerupă mobilizarea ucraineană, să răspândească...

Ministrul de interne francez vede Rusia principalul inamic al Franței

"Rusia este astăzi principalul inamic" al Franţei "în războiul informaţional, de agresivitate pe teritoriu", a susţinut marţi ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, relatează...
Ultima oră
Pe aceeași temă