19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsarescu avertizeaza ca economia se incinge

Isarescu avertizeaza ca economia se incinge

» Economia ar putea creste cu 9% in acest an, acompaniata de marirea preturilor.

» Discursul guvernatorului a urcat leul la o cotatie-record.

Economia romaneasca da semne clare de supraincalzire, a avertizat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale, care a estimat o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) cu 8-9% in acest an, peste potentialul economiei.
"Avem sanse ca la sfarsitul anului sa avem o crestere economica intre 8% si 9% si o inflatie intre 6% si 7%", a spus Isarescu. Anul trecut cresterea economica a fost afectata de seceta si s-a oprit la un nivel de 6%, insa ritmul de 8,2% din primul trimestru i se pare guvernatorului Isarescu excesiv. Banca centrala a urcat la 6,6% estimarea initiala de inflatie, situata la 6%.

Prudenta
Banca centrala si-a schimbat estimarea de inflatie din cauza majorarii pensiilor, care scoate bani neplanificati in piata si are rolul de a stimula consumul, si ca urmare a cresterii preturilor la utilitati, la niveluri ce depasesc estimarile initiale. Totodata, estimarea de inflatie se bazeaza prudent pe un scenariu pesimist, in care cotatia petrolului se va mentine ridicata, la 140 dolari pe baril, ceea ce ar scumpi combustibilii si in piata romaneasca. Pe de alta parte, guvernatorul considera ca doi factori ar putea compensa influentele negative: preturile de import, care ar putea scadea ca efect al aprecierii leului, si eventuala ieftinire a unor alimente, datorata unui an agricol bun. Guvernatorul nu exclude si o sporire a cheltuielilor statului provocate de necesitati electorale, care ar putea impinge deficitul fiscal al acestui an la cota de avarie de 3% din PIB.
Banca centrala si-a limitat lupta impotriva inflatiei la majorarea succesiva a dobanzii sale cheie, pana la un nivel anual de 10,25%, la mentinerea in captivitate a unei parti consistente din banii bancilor in vistieria sa, sub forma rezervelor minime obligatorii, si pregateste un set de restrictii indreptate impotriva expansiunii creditelor acordate populatiei.

"Modelul nostru pentru a duce inflatia in jos solicita o dobanda de doua cifre pentru a ajunge la o dobanda reala de 2-2,5%. Cauzele pentru cresterea dobanzii sunt multiple, printre cele mai importante ramanand excesul de cerere", a dezvaluit Isarescu.
Analistii au vazut in declaratia sa un semnal care indica o posibila majorare a dobanzii de politica monetara, ceea ce a avut ca efect aprecierea imediata a leului in raport cu moneda europeana. Potrivit guvernatorului, in luna iulie inflatia va cunoaste o "rabufnire" si va depasi nivelul anual de 9-9,1%.
Leul a castigat imediat 0,1% si a urcat la cotatia cea mai inalta a anului, de 3,5051 lei pe euro, consemnand cinci sedinte consecutive de apreciere.
Pe de alta parte, inflatia ridicata din iulie ar putea atrage o noua ridicare a dobanzii de politica monetara, care ar putea urca spre 11%. Totusi, Isarescu vede o temperare a inflatiei in restul anului si pastreaza in maneca asul restrictiilor pe care le va impune peste doua saptamani.

» Preturile caselor, ca blana leopardului
Guvernatorul a respins ideea potrivit careia restrictionarea creditarii ar putea afecta piata imobiliara si, implict, cresterea economica. Guvernatorul considera ca piata imobiliara se reasaza, compara preturile pietei cu pielea de leopard si critica lipsa statisticilor.
"Exista o corectie a pietei imobiliare. N-o vad in legatura cu decizia de dobanda (a BNR – n.r.), nici cu normele de creditare. Corectia este legata de altceva. Piata imobiliara a fost emergenta, disproportionata, sub forma de piele de leopard", a spus Isarescu. El a lamurit ca preturile pietei difera foarte mult intr-un perimetru relativ restrans, semanand cu blana de leopard. In plus, spune guvernatorul, "ma bucur ca se majoreaza preturile terenurilor agricole. Nu sunt foarte ingrijorat daca preturile unor apartamente se mai corecteaza".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă