10.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsarescu: Agentiile de rating au avut dreptate, dar ne-au penalizat prea tare...

Isarescu: Agentiile de rating au avut dreptate, dar ne-au penalizat prea tare (VIDEO)

Agentiile de rating au semnalat corect problemele din Romania, pentru ca imaginea tarii "se vedea foarte rau", cu un deficit extern mare si dezbateri interne de crestere a salariilor cu 50%, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Este evident ca agentiile de rating au avut dreptate, dar poate ca ne-au penalizat prea tare. Imaginea de afara se vedea foarte rau, cu dezbaterea din Romania, sa ai deficit extern foarte mare si sa vorbesti de cresteri salariale cu 50%", a spus Isarescu, la seminarul "Romania Financial Forum", organizat de Mediafax si BNR.

El a explicat ca situatia era cu atat mai dificila cu cat toti analistii reclamau ca deficitul nu este rezultatul investitiilor, ci al supraincalzirii, al consumului si al cheltuielilor publice exagerate.

"Usurinta cu care aceasta tara a tratat deficitul extern ar trebui sa ne dea de gandit", a spus Isarescu.

Singura mare agentie de rating care acorda Romaniei in prezent calificativ cu recomandare de investitii (investment grade) este Moody's, dupa ce Fitch si Standard & Poor's (S&P) au retrogradat Romania, in toamna anului trecut, la un nivel speculativ (asa-numita categorie "junk").

Fitch a confirmat, in luna iunie, ratingurile Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si pentru cele in moneda locala, la nivelul "BB+"/"BBB-", cu perspectiva negativa, intrucat situatia financiara a tarii este sustinuta de programul de finantare convenit cu FMI. S&P a confirmat, in mai, ratingurile Romaniei la nivelul "BB+/B" pentru datoriile in valuta si "BBB-/A-3" pentru datoriile in moneda locala si a mentinut perspectiva negativa, in conditiile in care economia continua sa se confrunte cu riscuri macrofinanciare mari, in viziunea specialistilor agentiei.

Pe de alta parte, guvernatorul BNR a criticat din nou unele analize "interesate", care plaseaza Romania cu risc de incetare a platilor, alaturi de alte state din zona, care au probleme mult mai mari.

"Sa vedeti ca urmatorul val de exemple negative legate de Romania va fi ca ne-am corectat prea rapid", a spus Isarescu.

In acelasi timp, guvernatorul BNR recunoaste meritul actualului guvern, evident fiind ca s-a facut o schimbare dramatica a programelor, comparativ cu ce se discuta inainte, in timpul si imediat dupa alegeri.

"Nu putem sa subestimam disconfortul cu care s-au asezat la guvernare. Este greu sa faci o astfel de schimbare", a mai spus Isarescu.

El a precizat ca sustinerea guvernului nu este neaparat un vot de incredere, dar ca cineva trebuie sa recladeasca increderea care este atat de importanta pentru relansarea economiei.

Restructurare datoriilor pe termen scurt va continua

Procesul de restructurare a datoriilor private pe termen scurt, cele care au condus la reducerea ratingului Romaniei, va continua, in contextul semnarii acordului cu bancile comerciale, a afirmat Isarescu.

"A avut loc un fenomen pe care presa nu l-a consemnat, de restructurare a datoriilor pe termen scurt private, cele care au provocat downgradari din partea organismelor internationale, si acest proces va continua, pentru ca avem un acord cu bancile comerciale, ceea ce este extrem de benefic", a spus Isarescu.

Pe de alta parte, guvernatorul a declarat ca desi piata monetara a revenit in normalitate, exista o intarziere in ceea ce priveste reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la lei si euro. 

 
 

Cele mai citite

Sondaj Avangarde: 53% dintre români – de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu localele

Peste jumătate dintre români - 53% - se declară de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu alegerile locale, potrivit unei cercetări sociologice...

CSAT se reunește astăzi. Principala temă de pe ordinea de zi

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, astăzi, în şedinţă la Palatul Cotroceni.Săptămâna trecută, Administraţia Prezidenţială a anunţat că preşedintele Klaus Iohannis...

“Acordul comercial” de la München: jumătate de triliard de dolari, destinați industriei americane de război

Nimeni n-a sesizat atât contrastul, cât și asemănarea dintre München-ul toamnei anului 1938 și cel al iernii 2024. Dacă atunci, francezii și britanicii au...
Ultima oră
Pe aceeași temă