10.7 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestitorii imobiliari au adus cu 35% mai mulţi bani la subsidiarele din...

Investitorii imobiliari au adus cu 35% mai mulţi bani la subsidiarele din România în acest an

Investitorii imobiliari străini au adus în primele zece luni circa 205 milioane de euro la capitalul firmelor pe care le deţin în România, în creştere cu 35% faţă de perioada similară a anului trecut, când infuziile de fonduri au depăşit 150 de milioane de euro, potrivit datelor ONRC, citate de Mediafax.

Aporturile realizate de investitorii imobiliari străini au crescut considerabil în a doua parte a anului, având în vedere că în primele şase luni majorările de capital au totalizat doar 86 milioane de euro, puţin peste jumătate din suma trabsferată în perioada similară a anului trecut, de 150 milioane de euro.

Astfel, în perioada iulie-octombrie, capitalul subsidiarelor din România a fost majorat cu 119 milioane de euro.

Cu toate acestea, aporturile de capital realizate în acest an sunt cu mult mai reduse comparativ cu anii anteriori. Anul trecut, de exemplu, capitalul adus de investitorii imobiliari la firmele din România a scăzut de circa trei ori faţă de 2010.

Cea mai mare subscriere a fost realizată în acest an la firma Tower Center International, de 28 de milioane de euro. Pe locul doi se situează East Park Investment, care a primit un aport de aproape 14 milioane de euro de la investitori înregistraţi în Cipru, aceasta fiind urmată de firma Albro Estate, deţinută de investitori înregistraţi în Olanda, care au majorat capitalul cu 13,2 milioane de euro. Tot investitori înregistraţi în Olanda au majorat cu câte 11,5 milioane de euro capitalul firmelor Braşov Estate şi Bacău Estate.

În acelaşi timp, divizia imobiliară a grupului francez Auchan, Immochan Imobiliare, a adus peste 11,4 milioane de euro la capitalul firmei din România.

Sumele subscrise sunt în majoritate doar de ordinul câtorva milioane de euro, iar firmele aparţin unor investitori mici, cu câteva excepţii.

Astfel, printre investitorii importanţi care au adus bani entităţilor deţinute în România se numără fondul german DEGI, care a majorat capitalul uneia din firmele pe care o controlează în România (DEGI PGV Tower din Bucureşti) cu 1,8 milioane de euro, Multi Development din Olanda, cu un aport de 1,1 milioane de euro, şi Gran Via din Spania, cu 2,9 milioane de euro.

Alţi investitori sunt Area 10 Eastern World din Spania, cu o subscriere în valoare de 2,9 milioane de euro, şi Quality Livind Development din Cipru, cu un aport de peste 8 milioane de euro.

Şi investitorii români au adus bani la companiile imobiliare, capitalul Domus Stil, aparţinând fraţilor Negoiţă, fiind majorat cu 2,1 milioane de euro.

Alţi investitori imobiliari activi pe piaţa românească în primele zece luni au fost firma Royal Land, care a alocat în două tranşe câte 7 milioane de euro, Ideal Rezidenţial (înregistrată în Cipru), care a adus la capitalul firmei deţinute în Ilfov peste 5 milioane de euro şi Mageta Rezidenţial din Spania, cu trei infuzii totalizând 7,2 milioane de euro. De asemenea, fondul britanic Tri Investments a alocat 1,67 milioane de euro firmei Tri Invest ERPF.

Cele mai citite

Corpul de control al Ministerului Justiției va verifica dacă Vlad Pascu beneficiază de vreun tratament preferențial

Ministrul Alina Gorghiu a anunțat că trimite Corpul de control al Ministerului Justiției la Penitenciarul Poarta Albă, pentru a verifica dacă această instituție îi...

Sună alarmele în România. Este doar un exercițiu

Instalațiile de alarmă sonoră vor fi puse în funcțiune, timp de o oră, pe întregul teritoriu al României, în ziua de miercuri, 28 februarie...

Nespusa poveste din viitor a locatarului Palatului imperial

Se face că, printr-o ironie a sorții, fostul guvernator al unei republici vasale Marelui Imperiu, poreclit de comați - Magnus Mutus și de tarabostes...
Ultima oră
Pe aceeași temă