20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestitorii din Insulele Virgine au retras un sfert de miliard de euro

Investitorii din Insulele Virgine au retras un sfert de miliard de euro

» In luna iunie, trei sferturi din banii strainilor au finantat tehnologia, cercetarea si dezvoltarea.

Investitorii straini au adus in primul semestru din acest an peste opt miliarde lei (2,58 miliarde euro) la capitalul social al firmelor romanesti, mai mult decat au investit in tot anul trecut (7,7 miliarde lei), potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Fluxul de bani spre Romania nu are un singur sens, pozitiv pentru tara, o parte consistenta din capitaluri fiind retrase. Datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca investitiile straine directe (ISD) din primul semestru au cumulat 4,84 miliarde euro, din care 2,86 miliarde euro participatii la capital si profit reinvestit, iar 1,99 miliarde euro credite de la companiile-mama. La finalul lunii iunie, aportul strainilor la capitalizarea firmelor locale a trecut pentru prima data de pragul de 20 miliarde euro, ajungand la 20,3 miliarde euro (56,4 miliarde lei).

Atrasi de dinamica ridicata a consumului romanilor, dar si de potentialul semnificativ al acestuia in raport cu media europeana, investitiile straine s-au indreptat cu precadere in domeniul comertului en-gros – 1,47 miliarde lei (404,3 milioane euro) si al industriei prelucratoare – 1,43 miliarde lei (393 milioane euro). De asemenea, domeniul constructiilor, care in primul semestru a avut cel mai mare ritm de crestere – de peste 30% –, s-a plasat pe locul al treilea in preferintele investitorilor straini, atragand 1,4 miliarde lei (386 milioane euro).

Surpriza cea mai mare a constituit-o domeniul activitatilor profesionale, stiintifice si tehnice, in care strainii au investit in primul semestru circa 1,1 miliarde lei (300 milioane euro). Iunie a fost luna in care acestea au zdrobit, practic, toate domeniile, atragand peste trei sferturi (76,5%) din banii investiti de straini in firmele romanesti – 704 milioane lei.

Companiile din domeniul intermedierilor financiare au urmat in clasamentul atractivitatii pentru straini, care au contribuit cu 831 milioane lei (228 milioane euro) la capitalizarea acestora. In acest domeniu, cei mai multi bani au fost investiti in firmele de asigurari – pentru consolidarea pozitiei pe piata sau pentru acoperirea pierderilor din 2007 – si institutiile financiare nebancare – care au contribuit consistent alaturi de banci la stimularea consumului.
Agricultura, care reprezinta cea mai mare speranta pentru o crestere economica inalta in 2008, a atras doar 87 milioane lei (24 miliane euro) in primul semestru.
Olandezii, germanii si austriecii au adus mai mult de jumatate din banii investiti de straini in prima jumatate a acestui an. Investitorii olandezi au contribuit la capitalizarea companiilor locale cu 1,83 miliarde lei, germanii cu 1,39 miliarde lei, iar austriecii cu 1,25 miliarde lei.

Companiile din Spania, tara care se confrunta cu o criza economica, au investit circa 678 milioane lei in capitalul social al firmelor romanesti, fiind urmate de cele din Cipru, cu un aport de 671 milioane lei. In topul primilor zece investitori straini din primul semestru au urmat luxemburghezii – cu 560 milioane lei, italienii – cu 506 milioane lei, francezii – cu 395 milioane lei, grecii – cu 375 milioane lei si britanicii – cu 235 milioane lei.

Investitorii din Insulele Virgine britanice au retras o suma-record de bani din capitalul social al firmelor locale, de circa 823 milioane lei. Retrageri importante de capital social au efectuat si sud-coreenii, pe fondul iesirii patronilor de la Daewoo din  fabrica de automobile din Craiova.
Ca investitii punctuale, nemtii de la E.ON Gaz Romania Holding au ocupat detasat prima pozitie, cu un aport de 1,12 miliarde lei (303 milioane euro), urmati de grecii de la Cosmote, cu 324 milioane lei Patronii de la Telemobil SA, care controleaza operatorul de telefonie mobila Zapp, au investit aproape 556 milioane lei prin doua entitati – una din Insulele Virgine britanice si alta din Olanda –, in cote egale. Spaniolii de la Green Properties au investit peste 256 milioane lei pe plan local, iar olandezii de la Bel Rom Nouc au adus 208 milioane lei..

» Paun: "Investitiile vor continua"
"Ma astept sa continue fluxul de investitii straine catre Romania, care ramane intersanta din mai multe perspective. Pe de o parte, sunt interesati de Romania investitorii straini care vor sa-si stabileasca o baza de productie aici, deoarece salariile vor ramane multa vreme inferioare mediei europene. Pe de alta parte, chiar daca ar incetini cresterea economiei romanesti in anii viitori, e foarte clar pentru investitorii straini ca avem un potential de consum si vor planui investitii directe aici. Practic, nu exista obiect de consum – de la pasta de dinti pana la cartofi – in care consumul nostru mediu sa fie la nivel european.", spune analistul economic, Matei Paun.

Cele mai citite

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă