15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestitiile straine, moneda cu doua fete

Investitiile straine, moneda cu doua fete

» Incetinirea economiilor in Italia si Spania ar reduce transferurile muncitorilor romani si ar adanci deficitul de cont curent.
» Grevele din sectorul privat anuleaza avantajul salariilor mai mici din Romania.

Investitiile straine in crestere sustin expansiunea economiei romanesti, insa au si un revers al medaliei, deoarece investitorii isi repatriaza profiturile, adancind astfel dezechibrul contului curent, avertizeaza Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Romania risca adancirea deficitului de cont curent  ca urmare a iesirilor de dividende catre companiile-mama, a unor plati de dobanzi, a repatrierii de sume de catre strainii angajati in pozitii executive si a unei posibile incetiniri economice in Italia si Spania, ce ar afecta sumele transmise din aceste tari de angajatii romani, se arata intr-un raport de analiza realizat de BCR.

Investitiile straine directe ar putea creste cu mai mult de 10% anul acesta, pana la 7,8 miliarde euro, in contextul atragerii de noi investitii in industrie, dar si ca urmare a finalizarii unor privatizari, conform estimarilor BCR. Pe de alta parte, potentialul de afaceri semnificativ intalnit in Romania de catre companiile cu capital strain este evidentiat de o crestere medie anuala cu 40% a dividendelor repatriate in perioada 2005-2007, dar care apasa pe deficitul balantei veniturilor si implicit pe deficitul de cont curent. Astfel, de la iesiri totale de dividende de 1,9 miliarde euro in perioada 2002-2004, s-a ajuns la o valoare totala de peste cinci ori mai mare (10,3 miliarde euro) in intervalul 2005-2007. Investitiile straine directe (ISD) ar putea finanta anul acesta 40% din deficitul de cont curent, pe care analistii BCR il vad adancindu-se la 15% din Produsul Intern Brut (PIB). si in 2007, ISD au finantat peste 40% din deficitul contului curent, care a fost de 13,9% din PIB.

Nivelul ridicat al investitiilor strane din primele doua luni ale lui 2008 (1,2 miliarde euro) si veniturile ce se pot incasa din privatizarea a 60 de companii de stat au determinat o revizuire in crestere a totalului investitiilor straine pentru intreg anul 2008 din partea analistilor BCR. Potrivit unui studiu Ernst&Young, Romania este considerata de investitorii pe termen lung cea mai atractiva destinatie din regiune, ceea ce va conduce la o continuare a cresterii investitiilor straine. Chiar si in conditiile unui ritm inalt de crestere a salariilor, Romania va pastra in urmatorii ani un avantaj fata de alte state din Europa Centrala si de Est (ECE).

Cu toate acestea, recentele greve din sectorul privat ar putea sa schimbe perceptia investitorilor straini asupra Romaniei, iar pe termen mediu si lung Romania nu va mai fi privita ca o destinatie ieftina de afaceri. Totusi, sectorul privat din Romania are mecanismele necesare sa corecteze dezechilibrele induse de cresterea costurilor salariale.  Intrarile de valuta din primele doua luni ale anului (1,2 miliarde euro) au prevenit o depreciere si mai puternica a leului si au finantat 55,5% din deficitul contului curent. Inflatia anuala ar putea cobori la finalul lunii aprilie sub 8,5% ca urmare a aprecierii din ultima luna a leului. Presiunile inflationiste se vor mentine la un nivel ridicat in contextul cresterii pretului petrolului si al alimentelor pe plan international.  BNR ar putea decide azi mentinerea dobanzii-cheie la 9,5%, deoarece o majorare la 10% ar avea eficienta redusa, estimeaza Anghel. In acelasi timp, analistii BCR nu exclud o inasprire a conditiilor asupra creditarii in valuta in mijlocul crizei financiare internationale.

Previziuni macroeconomice
                                                      2007    2008      2009
Crestere economica (%)                     6,0       6,1       6,0
Productia industriala (crestere %)        5,4       6,0       5,9
Deficitul de cont curent (% din PIB)      13,9    15,0     15,0
Investitii straine directe (% din PIB)      5,8      6,0       4,6
Rata inflatiei (medie, %)                      4,8      7,6       4,8
Rata somajului (%)                             4,1       4,0      3,9
Dobanda-cheie (final de an, %)            7,5       9,00    7,25
Curs leu/euro (medie)                        3,33      3,60    3,55

Cele mai citite

Manchester City riscă să fie exclusă din toate competițiile! „Procesul secolului” în plină desfășurare

Manchester City se confruntă cu o anchetă istorică pentru 115 nereguli financiare, iar clubul riscă sancțiuni drastice, inclusiv eliminarea din toate competițiile interne. Începând cu...

Mai mulți angajați ai unei firme de salubrizare au furat circa 70 de tone de carburant

În Timișoara, 14 angajați ai unei firme de salubrizare sunt investigați de către poliție pentru furt de combustibil, cu o cantitate estimată de aproximativ...

Toni Greblă va restitui Curții de Conturi suma de bani necuvenită

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a afirmat joi că va restitui, până la finalul anului, suma pe care Curtea de Conturi a...
Ultima oră
Pe aceeași temă