20.1 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestitiile straine, in usoara crestere in primele cinci luni

Investitiile straine, in usoara crestere in primele cinci luni

Capitalul social subscris la firmele cu capital strain a crescut in primele cinci luni ale acestui an cu circa 4%, pana la 639,1 milioane de euro, fata de 616,3 milioane de euro cat a fost in perioada similara a anului trecut, reiese din datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Potrivit ONRC, in luna mai valoarea capitalului social subscris la firmele cu capital strain este de 250,7 milioane de euro, cu peste 65% mai mare decat cea inregistrata anul trecut, cand a fost raportat un nivel de 86,9 milioane de euro.
In luna mai cea mai mare parte a investitiilor a fost reprezentata de majorari de capital, in conditiile in care capitalul social subscris pentru firmele noi a fost de 12,8 milioane de euro. Datele ONRC arata ca majorarile de capital operate in aceasta luna au fost de 251,9 milioane de euro, iar valoarea radierilor si cesiunilor de capital social s-a ridicat la peste 14 milioane de euro. Cea mai mare va-loare a capitalului social subscris, respectiv 65,1 milioane de euro, a fost realizata in perioada analizata de catre societatea comerciala de distributie si furnizare a energiei electrice – Electrica Banat, care are ca actionar majoritar compania Enel din Italia.
Totodata, Philip Morris Romania, cu actionar majoritar din Olanda, a primit o infuzie de capital de 57,5 de milioane de euro, in timp ce capitalul societatii comerciale de distributie si furnizare a energiei electrice – Electrica Dobrogea – a fost majorat cu peste 47,7 milioane de dolari. Alte societati care si-au majorat capitalul social in luna mai sunt Saint Gobain Glass – investitor majoritar francez, cu 10 milioane de euro, HVB Banca pentru Locuinte – investitor majoritar din Germania, cu 6,1 milioane de euro – si CPL Concordia Filiala Cluj – investitor majoritar din Italia, cu peste sase milioane de euro. In ceea ce priveste societatile nou-infiintate, in luna mai numarul acestora a fost de 887, cele mai multe fiind inmatriculate de investitorii italieni – 205, cu un capital social subscris de peste 330.000 de euro. Anul trecut investitiile straine directe au fost de 4,1 miliarde de euro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă