Investitiile guvernamentale pe 2006 se vor cifra intre 700 de milioane de euro si 1 miliard de euro, dar premierul Tariceanu admite ca aceasta suma ar putea fi depasita daca vor exista suficienti bani in bugetul de stat.
Fondurile vor fi folosite pentru proiecte de infrastructura, dar si pentru cresterea calitatii invatamantului si a cercetarii sau pentru vopsirea blocurilor, astfel incat Romania sa arate ca o tara europeana, iar cetatenii sa se simta bine in mediul lor. Ieri la Palatul Victoria
s-a desfasurat o sedinta destinata identificarii proiectelor economice pentru perioada 2006-2008. Pe langa ministri, la discutii au participat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si alti economisti de marca. In afara fondurilor bugetare, peste Romania va ploua cu bani din fondurile UE si din credite externe contractate de stat. De asemenea, ambitioasele programe de investitii vor fi sustinute si cu miliardele de euro obtinute din vanzarea BCR.
Santiere-n toata tara
"Economia romaneasca poate sa sustina programe de investitii ambitioase, privind infrastructura de comunicatii, educatia, cercetarea, sanatatea, agricultura si dezvoltarea rurala, domeniul energetic si domeniul mediului.
Prioritatea pe 2006 este demararea sustinuta a investitiilor publice in toate aceste sectoare. Pentru acest lucru ma voi deplasa personal la fiecare minister in parte si vom lua decizii impreuna, in baza unui calendar strict si strans. Ministrii trebuie sa se mobilizeze pentru atingerea unor proiecte care vor aduce rezultate palpabile in termen cat mai scurt”, a declarat premierul.
Proiectele de infrastructura vizeaza in primul rand continuarea lucrarilor la coridorul IV european, mai precis la autostrada Bucuresti-Constanta, pe tronsoanele Fetesti-Cernavoda si Drajna-Fetesti. In curand vor demara lucrarile si la portiunea Cernavoda-Constanta, pentru care s-a deschis finantarea, a aratat premierul. Un alt proiect este cel al autostrazilor Bucuresti-Brasov si "Bechtel”. Tariceanu sustine ca lucrarile la prima autostrada ar putea incepe in toamna acestui an. In ceea ce priveste autostrada "Bechtel”, aceasta va primi finantare dupa eliminarea din contract a conditiilor dezavantajoase pentru Romania. Guvernul intentioneaza sa reabiliteze si soselele de centura ale oraselor situate pe traseele coridoarelor europene IV si IX (Bucuresti, Ploiesti, Constanta, Sibiu, Bacau, Roman, Barlad, Vaslui, Pitesti, Ramnicu Valcea, Satu Mare etc.).
Cu 50 de milioane de euro vor fi reabilitate podurile rutiere si feroviare. De asemenea, vor incepe din nou reparatiile la autostrada Bucuresti-Pitesti, pe 23 de kilometri. Infrastructura feroviara de pe coridorul IV va beneficia si ea de 300 de milioane de euro.
20 de spitale noi
Planurile de viitor ale Guvernului includ si constructia/reabilitarea a 20 de spitale judetene, precum si ridicarea unor spitale de urgenta noi in centrele universitare pana la finele anului 2007. Investitiile din educatie privesc: constructia a 80 de campusuri scolare moderne (care vor putea gazdui cate 250 de copii care astazi invata in conditii precare la sate), dotarea tuturor scolilor cu calculatoare; modernizarea caminelor si cantinelor studentesti si infiintarea unor scoli de arte si meserii in judete.
Premierul Tariceanu a declarat ca Guvernul va mai investi bani in comasarea terenurilor agricole, pentru crearea fermelor competitive economic (de 20-25 de hectare) si in alimentarea cu apa a 770 de sate. In acest an, 196 de localitati vor avea apa curenta si vor incepe lucrarile de racordare la sistemele centralizate pentru alte 60 de localitati. Executivul mai doreste: constructia a 8.000 de locuinte pentru tineri in 2006, reabilitarea termica a cladirilor de locuit si refacerea fatadelor blocurilor. "Cartierele arata deplorabil. Oamenii trebuie sa se simta ca traiesc nu intr-un fel de periferii uitate, ci intr-un mediu conform cu asteptarile lor”, a spus Tariceanu.