Compania globală de consultanţă imobiliară DTZ a realizat un studiu – European Investment Market Update, în care se arată că investiţiile imobiliare din Europa şi-au păstrat ritmul de creştere în primul trimestru al anului. Acelaşi studiu susţine cã volumul investiţiilor a crescut spectaculos în aceeaşi perioadă în România .
Volumul mediu trimestrial al investiţiilor pe parcursul ultimelor 12 luni în Europa a crescut cu 12%, de la 15,4 miliarde de euro la 17,2 miliarde, păstrându-se tendinţa de creştere de 13% din ultimul trimestru al anului precedent, arată compania globală de consultanţă imobiliară DTZ, în cel mai recent raport, European Investment Market Update, aferent trimestrului întâi din 2010.
Între principalele pieţe ale Europei, Germania şi-a crescut ponderea. La polul opus, volumele au fost dezamăgitoare în Marea Britanie şi Franţa, unde activitatea s-a diminuat cu 48%, respectiv 56%.
În ciuda optimismului crescând, aversiunea faţă de risc rămâne evidentă în Europa, unde investitorii îşi păstrează orientarea către pieţele locale, care însumează 62% din totalul activităţii investiţionale. Numai 5% din tranzacţii au fost derulate de investitori non-europeni, faţă de 25%, în momentul de vârf al pieţei. Activitatea de investiţii pe segmentul de birouri s-a diminuat până la 37%, în comparaţie cu 54% anul trecut. Atât segmentul office, cât şi cel de retail au înregistrat aproximativ 40% din totalul volumului de investiţii.
Întrucât piaţa închirierilor rămâne slabă, iar asupra revenirii economice planează încă incertitudinea, numeroşi investitori tergiversează luarea deciziilor.
În România
Volumul investiţiilor a crescut spectaculos în primul trimestru al acestui an. S-au tranzacţionat de 21 ori mai multe proprietăţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Investitorii vizează apartamentele, deoarece se vând la preţuri foarte bune acum, reiese din studiul DTZ Echinox. Dar la fel de tentant este şi segmentul vânzării de spaţii comerciale. În primele trei luni ale acestui an, investiţiile în România au ajuns la 108,34 milioane de euro. O sumă fabuloasă, dacă o comparăm cu cele 5 milioane de euro care s-au tranzacţionat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Investitorii caută spaţii comerciale şi de birouri, pentru că aduc venituri sigure pe termen lung. Dar tentante sunt şi apartamentele ale căror preţuri mici garantează practic profitul la revânzare.
Cel mai dinamic segment: retailul
La nivel european, volumul mediu trimestrial al investiţiilor a crescut cu 12%, de la 15,4 miliarde de euro la 17,2 miliarde de euro, păstrând tendinţa de creştere de 13% din ultimul trimestru din 2009, potrivit raportului European Investment Market Update realizat de DTZ Echinox.
Unul dintre principalele motoare de resuscitare a pieţei imobiliare a fost cel al vânzării de centre comerciale. Acest segment a reprezentat 25% din activitatea investiţională din primul trimestru al anului.