16.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInvestitii pentru o casa economica

Investitii pentru o casa economica

Eficienta. Dotata corespunzator, o locuinta "pe pamant" are costuri de intretinere micsorate cu 40-50%.

Dilema intre a cumpara un apartament de bloc sau a da banii pe un teren si a construi o casa poate fi mai usor rezolvata calculand si costurile de intretinere.
"Daca ne gandim, prin comparatie, la un apartament de bloc, cu suprafata de 60 de metri patrati, si la o casa fara etaj, cu aceeasi suprafata, ambele proprietati incalzite si cu acces la utilitati in sistemul clasic, costurile intretinerii lunare la bloc vor fi mult mai mici decat in cazul casei pe pamant", spune Alexandru Radu, manager al firmei Alma Construct.
Insa, adauga el, putem avea cheltuieli lunare mult mai mici, chiar si la suprafete mai mari, in cazul casei, daca alimentarea cu energie si apa a proprietatii se face prin metode noi, cum ar fi instalarea unor panouri solare sau montarea in curte a unei butelii individuale GPL (gaz petrol lichefiat).

Surse de energie clasice, costuri mari
Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, precizeaza ca multora le este teama sa investeasca intr-o casa pe pamant. Desi costurile de ridicare a unei astfel de locuinte sunt aproximativ egale cu cele ale cumpararii unui apartament la bloc cu suprafata mai mica, potentialii investitori se gandesc ca, lunar, vor avea de platit niste sume colosale.
"Intr-adevar, fara un concept economic, alegand varianta surselor de energie clasice, proprietarii caselor pe pamant se pot trezi in situatia neplacuta de a achita facturi foarte mari, direct proportionale si cu suprafata casei", spune Claudiu Oprea, seful unei echipe de constructori.

O casa dotata cu panouri solare, alimentata cu apa printr-un put de mare adancime, cu evacuarea reziduurilor printr-o fosa septica si alimentata cu gaz printr-o butelie GPL inseamna, in procente, costuri de intretinere lunara cu pana la 40-50% mai mici, precizeaza mesterul Claudiu Oprea, caz in care proprietarul plateste, chiar si la un imobil cu doua niveluri (fiecare cu 100 de metri patrati), o intretinere lunara aproximativ egala cu cea a unui apartament de bloc cu suprafata de 70 de metri patrati. Investitia aproximativa in aceste tehnologii, daca vorbim de o casa cu doua niveluri, se ridica la circa 10-15.000 de euro.

Cele mai citite

doi melteni la Washington scenariu de film de acțiune

A poposit pe biroul nostru un scenariu de film de acțiune. Ne-a fost trimis spre evaluare. Suntem tentați să-i acordăm o notă bună....

Percheziții în București la mafia permiselor. Procurorii au descins la 12

Percheziții de amploare în București la mafia permiselor. Sunt vizate persoane care falsificau fișele medicale pentru șoferii care solicitau reînnoirea permisului de conducere....

Până la Silicon Valley, se surpă Dorobanțiul și avem Valea Silicoanelo aici la noi

Ilustrație: Marian Avramescu Până când o să ne ducă președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, călare pe porcul care zboară, spre Statele...
Ultima oră
Pe aceeași temă