» Termocentrala de la Craiova va fi sprijinita de statul roman pentru crearea unei statii de captare a dioxidului de carbon, cu tehnologii experimentale in Europa. Proiectul statiei de captare, la care se adauga un nou grup energetic, necesita investitii de 1,6 miliarde euro, din care cel putin 500 milioane de euro ar putea fi asigurate de UE.
Complexul Energetic (CE) Craiova, in colaborare cu Transgaz Medias si cu compania Romgaz, intentioneaza sa demareze la Craiova una dintre cele mai importante investitii in domeniul energetic din ultimii ani, ale carei costuri vor depasi un miliard de euro. Este vorba de o statie de captare a dioxidului de carbon cu ajutorul unei tehnologii experimentale in Europa. Costurile investitiei sunt estimate la circa 500 milioane de euro, la care se adauga costurile de exploatare pentru urmatorii zece ani – estimate si ele la circa 500 milioane de euro. Secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor serban, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca proiectul de la Craiova va fi dezvoltat in colaborare cu o companie energetica din Norvegia, care participa cu un grant de 100 milioane de euro. Pana pe 1 ianuarie 2010, ministerele de Externe din Romania si Norvegia vor semna un memorandum de colaborare in acest sens, a mai spus secretarul de stat.
Investitie conditionata de noile norme de mediu ale CE
Dezvoltarea proiectului de la Craiova porneste de la premisa ca societatea are in vedere construirea unui nou bloc energetic, cu o capacitate instalata de 500 MW la sucursala de la Isalnita, ale carui costuri sunt estimate la peste 500 milioane de euro. Investitia este insa una de tip brownfield: CE Craiova pune la dispozitie platforma de la Isalnita, iar investitorii vin cu tehnologia si finantarea. In acest moment, companiile interesate sunt AES (SUA), Edison (Italia) si CEZ Cehia. Toate cele trei au fost preselectate pentru demararea proiectului, iar o hotarare in acest sens urmeaza sa fie luata pana cel tarziu in primavara anului 2010. Cu o putere instalata de 1.430 MW, CE Craiova va deveni astfel a doua mare termocentrala din Romania, dupa cea de la Turceni. Investitia de la Isalnita este insa conditionata de noile reglementari de mediu ale Uniunii Europene (UE), care prevad ca orice noua termocentrala cu o putere instalata de peste 300 MW trebuie sa fie dotata obligatoriu cu statii de captare a dioxidului de carbon. Tehnologia de captare a dioxidului de carbon este insa experimentala in Europa, in acest moment. Tot in acest scop, UE a decis sa finanteze 10-12 proiecte experimentale din fondurile destinate certificatelor pentru emisiile de gaze cu efect de sera. Astfel, 50% din costurile acestor proiecte provin din fonduri comunitare. Restul finantarii urmeaza sa fie adus de companii private sau din fonduri publice ale statelor in care se dezvolta aceste proiecte.
Depozitul de la Ghercesti, principalul atu al CE Craiova
Pentru a fi eligibile in cadrul selectiei facute de CE, proiectele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii: instalatiile sa fie apte pentru captarea dioxidului de carbon, sa existe conducte de transport si posibilitati de stocare geologica a dioxidului de carbon. Aceste conditionalitati fac din CE Craiova candidatul ideal pentru unul dintre proiectele experimentale ale UE in domeniul energiei. Transgaz Medias ar urma sa transporte dioxidul de carbon care va fi stocat in situl Romgaz de la Ghercesti. "Intregul proiect ar trebui sa fie gata in 2015-2017", ne-a precizat Sorin Alecu, directorul de Dezvoltare al CE Craiova.