19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIntreprinzatorii romani cer sprijin pentru piata UE

Intreprinzatorii romani cer sprijin pentru piata UE

Patronii romani ii cer noului ministru al Economiei, Varujan Vosganian, sa sprijine firmele care vor sa isi extinda activitatea peste granitele tarii, atat prin informari prompte si actualizate despre pietele externe, cat si prin consilierii comerciali din reteaua externa, care trebuie sa fie pusi efectiv la lucru. „Reprezentantii comerciali ai Romaniei in strainatate ar trebui numiti cu aprobarea organelor patronale reprezentative, pentru ca ei pe noi ne reprezinta acolo, si nu firmele de stat, care nici nu mai sunt. Anual, acesti consilieri ar trebui sa ne dea raportul si, stiind ca sunt controlati, vor incepe sa ne raspunda si la faxuri”, a declarat ieri Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). El a spus ca, in prezent, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) transmite oamenilor de afaceri niste situatii cu privire la oportunitatile oferite de mediul de afaceri extern, dar acestea nu sunt actualizate.
Pentru sprijinirea efectiva a firmelor autohtone care vor sa-si internationalizeze afacerile, patronii romani solicita punerea in practica de catre MEC a recomandarilor OECD in domeniu. Mai precis, ei cer guvernantilor: sa incheie negocieri comerciale remarcabile, care sa conduca la deschiderea pietelor; sa asigure asistenta tehnica in realizarea de francize, societati mixte si aliante externe; sa sprijine participarea la targuri a intreprinderilor romanesti si dezvoltarea site-urilor web (unde acestea sa-si poata promova produsele si serviciile pe care vor sa le dezvolte pe pietele internationale).
Reteaua de reprezentare externa a MEC activeaza in ambasade, consulate si birouri comerciale proprii, prin ministri consilieri, consilieri si secretari economici (61 de reprezentanti comerciali in Europa, 15 in SUA, 25 in Africa si Orientul Mijlociu si 16 in Asia-Oceania). Potrivit legii, toti consilierii au ca sarcina acordarea asistentei de specialitate institutiilor guvernamentale si societatilor comerciale romanesti, la solicitarea acestora, in vederea stabilirii de contacte in tara de resedinta, pentru concretizarea de tranzactii comerciale si de cooperare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă