19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIntoarcerea la barter: datoriile firmelor s-au marit de patru ori

Intoarcerea la barter: datoriile firmelor s-au marit de patru ori

» Firmele cu cele mai mari probleme sunt cele din constructii si distributie IT.

» Anul trecut, companiile si populatia au achitat 50% din creante.

Datoriile companiilor administrate de firmele de recuperare de credite au crescut, in prima luna a anului curent, de aproximativ patru ori (300%) fata de perioada similara a anului trecut, a declarat Cristian Ionescu, presedintele Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC). "Volumul debitelor a crescut semnificativ, in special in domeniul corporatiilor, iar cele mai mari intarzieri si incidente de plata se intampla in domeniul constructiilor, unde companiile se confrunta cu un blocaj financiar, si in cel al distributiei IT", a spus Ionescu.
Reprezentantii AMCC au gestionat anul trecut aproximativ 80-85%  din numarul total de debite din tara. "Numarul total de creante gestionate de membrii AMCC depaseste 2,1 milioane, la care mai adaugati 15-20% pentru a afla numarul pe toata industria. Din acestea, 51.237 de cazuri se refera la datorii ale companiilor, iar restul, de 2.070.270, la debitele persoanelor fizice", a completat Ionescu.

 

Valoarea datoriilor neachitate de firme si de persoane fizice s-a ridicat la suma de 2,477 miliarde lei, din care aproape jumatate au fost recuperate. Specialistii se asteapta insa ca gradul de colectare a creantelor sa scada in acest an cu circa 30% fata de anul trecut, pe fondul diminuarii capacitatii de plata a populatiei si a companiilor in contextul crizei economice. "In ciuda cresterii semnificative a numarului si a valorii debitelor pe care industria le va absorbi in 2009, gradul de colectare va scadea fata de anii precedenti, pe fondul adancirii problemelor cu lichiditatile cu care se confrunta companiile si economia romaneasca", au declarat membrii AMCC.

Accentul companiilor nu se va mai pune in 2009 pe partea de vanzare, ci pe mentinerea societatii la un nivel sustenabil, pe recuperarea de creante, pentru a nu se ajunge in stadiul de insolvabilitate sau faliment. "Exista semnale si din zona bancara, respectiv bancile se gandesc sa nu puna piciorul in prag si sa le lase clientilor o perioada de gratie, insa aceste demersuri nu sunt suficiente, trebuie facut mai mult", a spus presedintele AMCC.
In 2009, vor fi recuperate aceleasi sume ca anul trecut, insa cu eforturi mult sporite, care presupun, pe de alta parte, si preturi mai mari pentru creditorii care externalizeaza cazurile de debite neperformante, a declarat Izabela Iacob, directorul general KRUK International. "Suntem pregatiti pentru toate scenariile si incercam sa mentinem la acelasi nivel gradul de recuperare ca in 2008", a afirmat Iacob.

Previziuni pesimiste sunt si cele ale directorului general EOS KSI, Georg Kovacs, care considera ca, daca rata somajului va ajunge sa fie formata din doua cifre, capacitatea de plata a populatiei scazand astfel, se va amplifica scaderea gradului de recuperare a creantelor.

» Restante inca scazute
La sfarsitul anului trecut, romanii si companiile locale aveau credite la banci de 67,74 miliarde lei, din care creditele in valuta erau in echivalent de 46,33 miliarde lei. Companiile aveau imprumuturi de 36,59 miliarde lei, din care peste 66% in valuta, iar populatia avea credite de 31,15 miliarde lei, din care peste 70% in valuta. Restantele la credite se ridicau la 2,865 miliarde lei, avand o pondere in total credite de 2,24%. Peste 65% din restante proveneau de la creditele in lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă