19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăING: investitorii speculativi ataca leul

ING: investitorii speculativi ataca leul

Leul este din ce in ce mai imprevizibil, deoarece investitorii straini si-au resuscitat interesul pentru plasamente speculative in moneda romaneasca, datorita faptului ca avem o piata cu cea mai mare dobanda din Uniunea Europeana. "Nu se poate estima care este cantitatea de bani fierbinti din economia romaneasca, dar este clar ca, in absenta investitorilor straini, atunci cand piata din Londra e inchisa, leul stagneaza", spune Nicolae Alexandru Chidesciuc, economist-sef la ING Bank Romania. Acesta avertizeaza insa ca leul va evolua cu mari fluctuatii, si nu exclude ca moneda nationala sa piarda intr-o zi tot castigul acumulat in doua saptamani.

De altfel, vineri piata a coborat leul pana la nivelul de 3,5001, dupa 11 sedinte consecutive de apreciere. "Este cazul clasic al unei monede pe care joaca speculatorii semnificativi si care se misca pe o piata putin adanca", a explicat Chidesciuc. Leul a derapat ieri si a pierdut 1,83% din valoare, coborand la o cotatie de 3,5644 lei/euro, continuand o tendinta de depreciere aratata vineri, deoarece investitorii straini au penalizat toate monedele din regiune, din cauza conflictului din Georgia.

 

Georgiana Constantinescu, analist la Credit Europe, atribuie caderea leului retragerii investitorilor straini de pe monedele economiilor emergente, care par riscante din cauza conflictului dintre Rusia si Georgia. Dupa ce Statistica a afisat o inflatie sub asteptarile analistilor pentru luna iulie, leul si-a mai revenit pe pietele valutare si s-a intarit pana la 3,5590 lei/euro, de la o cotatie anterioara de 3,5680 lei/euro. Analistii explica miscarea nu datorita imbunatatirii perceptiei fata de economia romaneasca, ci deoarece investitorii se asteapta ca BNR sa mentina si in lunile urmatoare dobanda-cheie la 10,25% sau chiar s-o mareasca.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă