11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăING: Alegerile anticipate ar putea propulsa cursul la 4,5-4,6 lei/euro

ING: Alegerile anticipate ar putea propulsa cursul la 4,5-4,6 lei/euro

Piata financiara ar putea avea o reactie negativa pe termen scurt la rezultatul alegerilor, deoarece investitorii straini erau pozitionati pentru o victorie a lui Geoana si investirea rapida a unui guvern, iar alegerile anticipate ar propulsa cursul la 4,5-4,6 lei/euro, apreciaza analistii ING, citati de Mediafax.
    

"Cea mai negativa perspectiva ramane cea a alegerilor anticipate. Intr-un astfel de scenariu, ar putea avea loc o depreciere pronuntata a leului – avansul cursului peste 4,5-4,6 lei/euro – si intarzierea transelor de la FMI dincolo de martie 2010. Insa, tinand cont de comentariile recente ale politicienilor, acest scenariu are o probabilitate mai redusa decat formarea unui guvern minoritar sau a unei aliante", se arata intr-o analiza ING.

Banca noteaza ca scenariul investirii rapide a unui guvern "nu este cel mai probabil" si anticipeaza o posibila formare a unui executiv in ianuarie.

"Acest lucru inseamna ca volatilitatea de pe pietele financiare are sanse mari sa persiste, exercitand presiuni in sens ascendent atat pe curs, cat si pe dobanzi. In plus, odata ce negocierile cu FMI vor incepe, am putea remarca noi presiuni asupra leului din moment ce Fondul va cere, cel mai probabil, implementarea unor masuri dure si realiste", considera analistii ING.

ING estimeaza ca deficitul bugetar cash ar putea ramane in limitele convenite cu FMI (7,3% din PIB), insa ca deficitul bugetar ESA95 ar putea fi cu mult mai ridicat, de cel putin 9% din PIB, determinand FMI sa ceara masuri dure dincolo de cele deja cunoscute.

"Altfel, credibilitatea FMI ar putea fi afectata", apreciaza ING.

Astfel, banca centrala nu poate sta deoparte si vor fi, probabil, mai multe interventii pe piata spot pentru apararea leului, ceea ce inseamna ca dobanzile ar putea fi majorate, anticipeaza analistii bancii.

Totusi, ING nu prevede "interventii agresive" si estimaeza un curs de 4,3 lei pe euro pe termen scurt, respectiv 4,35 lei/euro la sfarsitul anului.

Pentru primul trimestru al anului viitor, banca anticipeaza ca leul se va tranzactiona in jurul nivelului de 4,5 lei/euro.

In plus, absenta unui guvern ar putea determina BNR sa mentina dobanda de politica monetara la 8% pe 5 ianuarie (data urmatoarei sedinte a Consililului de Administratie al BNR pe teme de politica monetara – n.r.), se mai arata in analiza ING.

"Tot ceea ce conteaza pentru acordul cu FMI este ca un guvern puternic sa fie investit in curand. Presedintele actual (care a si castigat alegerile conform rezultatelor oficiale, n.r.) a aratat deja ca tinde sa favorizeze masurile de reforma convenite cu FMI, ceea ce reprezinta vesti bune pentru perspectivele pe termen mediu ale economiei romanesti. Cel mai probabil, Romania ar putea obtine doua transe de la FMI in martie 2010", potrivit analistilor bancii.

Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă