17.9 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăInflatia a coborat, in premiera, in intervalul tintit de BNR

Inflatia a coborat, in premiera, in intervalul tintit de BNR

» Cu toate ca preturile de consum au continuat sa urce in octombrie, chiar intr-un ritm accentuat fata de luna anterioara, cu 0,44%, inflatia anuala s-a temperat de la 4,94% la 4,3%, minimul ultimilor doi ani si trei luni.

Astfel, inflatia anuala a coborat pentru prima data in intervalul tintit de BNR (de 2,5-4,5% in 2009). Totusi, in ultimele doua luni din 2009 analistii se asteapta ca inflatia anuala sa revina pe crestere, pana la 4,5%. Pe acest fond, chiar daca evolutia inflatiei i-ar oferi bancii centrale suficient spatiu pentru o noua taiere de dobanda in ianuarie, analistii spun ca o asemenea miscare va fi amanata pana dupa stingerea crizei politice. "Reducerea inflatiei in termeni anuali s-a datorat, in principal, efectului de baza. In noiembrie si decembrie e posibil sa avem rate de inflatie destul de ridicate", a declarat pentru The Money Channel Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Scumpirile au revenit la mai multe produse
Dupa cinci luni consecutive de scadere, preturile produselor alimentare au revenit pe crestere in octombrie, cu 0,15%, potrivit datelor furnizate de INS. In octombrie, din grupa alimentelor, cel mai mult s-au scumpit ouale (cu 5%), anumite legume si conserve de legume (cu 3%), laptele de vaca (1,2%) si branza de oaie (cu 0,9%). Ieftiniri s-au inregistrat la cartofi si fructe proapete (cu 2,5%), la citrice (cu 1,3%), precum si la ulei (cu 0,5%).

"Inflatia lunara s-a plasat sub nivelul prognozat de noi, in special datorita unor factori sezonieri, si anume evolutia preturilor la legume si fructe. Pe de alta parte, se vede o reluare a cresterii preturilor la celelalte componente – care dau inflatia core 3, pe care o  urmareste BNR –, ceea ce indica faptul ca in perioada urmatoare ne putem astepta la o intensificare a presiunilor inflationiste. Au crescut foarte mult sansele ca inflatia sa se situeze in jurul nivelului de 4,5% la finele anului", explica Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

 

Un avans ceva mai mare l-au avut preturile produselor nealimentare (cu 0,46%), in special pe fondul unor noi scumpri ale tigarilor (cu 1,2%) si ale combustibililor si cartilor (cu 1,1%). Sub impactul cresterii cursului de schimb si al unor factori sezonieri, grupa serviciilor a inregistrat cea mai mare crestere a tarifelor, de 0,94%. Cursul de schimb s-a resimtit in scumpiri de peste 1% la telefonie si bilete de avion, iar inceputul de an universitar si al stagiunii a adus o crestere a cheltuielilor cu invatamantul si cu teatrele de 2,5%. Totusi, cele mai importante cresteri ale tarifelor au fost consemnate pe segmentul altor servicii, cu 3,52%, cel mai probabil pe partea asigurarilor.

 

Dezinflatia se va relua din 2010

Analistii Citibank estimeaza o inflatie de 4,5% la finele acestui an, in linie cu ultima prognoza a BNR, dar pentru 2010 estimarea acestora este de 3,8%, mai pesimista decat prognoza BNR, de 2,6%. "Dobanda de politica monetara ar mai putea fi redusa, pe termen scurt existand suficient spatiu de manevra pentru BNR. Totusi, in ianuarie cred ca BNR nu va opera o taiere a dobanzii-cheie, din cauza instabilitatii politice", a conchis Chidesciuc.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, despre valorile partidului PNL: “Nu s-a schimbat nimic”

La lansarea candidaţilor liberali din judeţul Argeş, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri că, deși valorile tradiţionale ale partidului au rămas neschimbate, contextul...

Legendarul Claudio Ranieri s-a retras din fotbal cu o înfrângere

Cagliari a fost învinsă pe teren propriu de Fiorentina, cu scorul de 2-3, în etapa cu numărul 38 din Serie A. Acesta a fost...

One United Properties, inclusă de Nicușor Dan în ”mafia imobiliară”, hărțuiește în instanță jurnaliști și ONG-uri

Compania One United Properties, fondată de foștii bancheri Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, se remarcă în ultima vreme prin acționarea în judecată a...
Ultima oră
Pe aceeași temă