21.5 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIndustria si sectorul financiar-bancar trag in jos economia

Industria si sectorul financiar-bancar trag in jos economia

» Prabusirea afacerilor din industrie, precum si a celor din domeniul financiar-bancar si al imobiliarelor in ultimul trimestru din 2008 s-a resimtit in franarea brusca a economiei la 2,9%, de la un ritm de 9,2% in trimestrul al treilea.

Afacerile din industrie au plonjat de la un ritm pozitiv de 3,1% in trimestrul al treilea la unul de –7,7% in trimestrul al patrulea, astfel ca industria a tras in jos economia cu 1,6% in ultima parte a anului. Cel mai puternic a fost afectata industria prelucratoare, in special metalurgia si fabricarea autovehiculelor de transport rutier. Industria metalurgica a inceput sa se comprime puternic din luna octombrie, cu 23,3%, pentru ca in lunile urmatoare scaderea sa se accentueze la 47% in noiembrie, 50% in decembrie si la 56% in ianuarie. Productia autovehiculelor de transport rutier a scazut cu 46,4% in noiembrie si cu aproape 60% in decembrie.

Totodata, activitatile financiar-bancare si imobiliarele au taiat si ele 0,2% din cresterea economica din trimestrul al patrulea, picand de la un ritm pozitiv de 4,8% la un ritm de –1,5%. Chiar colectarea impozitelor nete pe produs s-a prabusit de la 7,8% la –1,3%.
"Industria arata ca s-a contractat peste asteptari in ultimul trimestru, iar situatia se agraveaza in prima parte a acestui an. si serviciile au franat mai tare decat estimam. Daca ajustam pe date trimestriale, avem contractii pe toate domeniile in ultimul trimestru. Chiar daca agricultura si constructiile vor avea o usoara crestere in primul trimestru din 2009, din cauza ca ponderea acestora este redusa, contributia la PIB va fi nesemnificativa. Prin urmare, nu se pune problema daca vom avea scadere in primul trimestru, ci cat de mare va fi aceasta", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

 

Constructiile si agricultura au fost principalele motoare de crestere in ultimul trimestru din acest an, cu 18,9%, respectiv cu 18,2%, dar afacerile din aceste domenii s-au temperat puternic de la ritmuri de 29,1%, respectiv de 34,8%. Totusi, desi constructiile nu au o pondere foarte mare in produsul intern brut, acestea au avut cea mai importanta contributie la cresterea economica din ultimul trimestru, de 2,3%. Urmatoarele contributii ca marime au fost aduse de servicii (1,3%) si agricultura (1%). Evolutia agriculturii nu este spectaculoasa, deoarece se raporteaza la un an foarte prost, 2007, si este inferioara anilor 2005 si 2006. Daca productia vegetala a crescut cu aproape 40%, productia animala s-a temperat la 5,2%. Principala problema a agriculturii o reprezinta faramitarea suprafetei agricole in exploatatii mici si foarte mici (peste 90% din total).

Productivitatea muncii scade si se anunta concedieri
Productivitatea muncii in industrie a scazut in prima luna a anului cu 8,6%, comparativ cu luna similara din 2008, ca efect al dificultatilor prin care trece industria prelucratoare. Prezentat cu intarziere, indicatorul arata capacitatea afacerilor de a sustine majorarile de salarii sau, atunci cand se deterioreaza, este interpretat ca un avertisment privind posibile concedieri.

Optimism moderat pe piata constructiilor
Constructiile au scazut in ianuarie cu 65% fata de decembrie, dar au avansat cu 6% fata de aceeasi luna a anului trecut, acesta fiind singurul sector care a afisat cresteri la inceputul anului. De altfel, arata un sondaj al INS, managerii sunt optimisti in privinta evolutiei constructiilor in urmatoarele trei luni, in ciuda unui blocaj de creditare care a dus la scaderea cererii. De asemenea, se anticipeaza o crestere a preturilor lucrarilor din constructii in urmatoarele trei luni, care va fi insa mai redusa fata de perioadele de referinta anterioare.
"Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza o tendinta de crestere in urmatoarele trei luni. Managerii intreprinderilor comerciale estimeaza ca preturile de vanzare cu amanuntul vor creste", se mai arata in prezentarea INS. In activitatea din constructii, managerii estimeaza insa pentru urmatoarele trei luni o tendinta de scadere a volumului productiei. "Pentru comertul cu amanuntul, se mentin estimarile pesimiste privind tendinta de evolutie a activitatii economice in urmatoarele trei luni", potrivit prezentarii INS.

Cele mai citite

Minerii amenință cu proteste și declanșarea grevei generale din cauza legii pensiilor

Reprezentanții Federației Naționale Mine Energie intenționează să sesizeze Guvernul României cu privire la declanșarea unui conflict de muncă, care va fi urmat de acțiuni...

Se scoate la licitație un tronson al unui drum de mare viteză

Un nou tronson din drumul expres Târgu Jiu - Filiași a fost scos la licitație de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere...

Liga Campionilor la fotbal: Bayern Munchen a zdrobit Dinamo Zagreb cu 9-2

Bayern Munchen a realizat scorul primei etape a Ligii Campionilor la fotbal, în noul format, 9-2 cu Dinamo Zagreb, marţi seara, pe Allianz Arena. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă