4.6 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIndustria alimentara, in pericol de inchidere

Industria alimentara, in pericol de inchidere

Producatorii din Romania trebuie sa respecte standardele sanitar-veterinare cerute de Uniunea Europeana, asa cum sunt ele prevazute in acquis-ul comunitar. Anul trecut, pesta porcina a fost cea care a provocat o ingrijorare majora la Bruxelles fata de capacitatea Romaniei de a se ridica la standardele de igiena alimentara comunitare, dar se pare ca problema a fost „de-tronata” anul acesta de gaina din curtile romanilor, care a contractat… gripa aviara.
Pana la Raportul Comisiei Europene din luna aprilie 2006, un numar de 632 de unitati care se ocupa de taierea animalelor, procesarea carnii, a laptelui si a pestelui vor trebui sa se restructureze si sa se modernizeze fiind singura sansa de a se evita inchiderea lor din cauza ca nu respecta cerintele sanitar-veterinare de igiena impuse de Bruxelles. Dintre acestea, 316 sunt in sectorul carnii rosii, 279 in sectorul laptelui si produselor lactate, 17 in sectorul carnii de pasare, 20 in sectorul pestelui si produselor din pescuit, potrivit dr. Constantin Lupescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Inchiderea unitatilor de profil a inceput inca de anul trecut, cand 324 de firme au fost obligate sa renunte la activitate pentru ca au pus in pericol sanatatea consumatorilor. Avertizarile de la Bruxelles sunt fara echivoc si spun ca sanatatea animalelor si securitatea alimentara sunt unele dintre cele mai importante probleme ce tre-buie respectate in privinta acquis-ului comunitar.
Potrivit statisticilor ANSVSA, pe teritoriul Romaniei se afla 64,6 milioane de pasari, aproximativ 75 la suta din efective aflandu-se in exploatatii individuale. „Sistemul de crestere in gospodariile populatiei, in care conditiile de biosecuritate nu sunt asigurate, reprezinta in sine un risc major pentru sanatatea pasarilor”, afirma dr. Constantin Lupescu. „Aceasta, deoarece sistemul individual de crestere reprezinta un risc pentru exploatatiile avicole comerciale, transmiterea bolilor la animalele sanatoase din aceste exploatatii putand afecta industria romaneasca de crestere a pasarilor”, afirma vicepresedintele ANSVSA. Tot domnia sa precizeaza ca Autoritatea a intocmit pentru avizarea de catre Guvern a unei hotarari pentru infiintarea unui Comitet interministerial de supraveghere si control a hranei pentru animale si a modului cum sunt aplicate regulile Uniunii Europene privind controalele oficiale.

Cele mai citite

Antonio Guterres, despre riscurile inteligenței artificiale și rețelelor sociale: „Un megafon pentru cele mai rele puseuri ale omenirii”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un semnal de alarmă privind impactul necontrolat al rețelelor sociale și inteligenței artificiale, în cadrul unei...

Paris FC intră într-o nouă eră: Antoine Arnault și Red Bull pregătesc un proiect ambițios

Paris FC, a doua echipă din capitala Franței, începe un amplu proces de reconstrucție sub conducerea lui Antoine Arnault și cu sprijinul Red Bull,...

Coreea de Nord crește izolarea față de Sud. A început demontarea liniilor electrice a infrastructurii transfrontaliere

Coreea de Nord a început să îndepărteze liniile electrice construite de Coreea de Sud pentru alimentarea complexului industrial din Kaesong, un nou pas în...
Ultima oră
Pe aceeași temă