21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIndienii de la Maharashtra vor sa preia uzina de teviC62 milioane $...

Indienii de la Maharashtra vor sa preia uzina de teviC62 milioane $ pe Republica

Compania indiana Maharashtra Seamless (MSL), din cadrul grupului DP Jindal, intentioneaza sa achizitioneze uzina de tevi Republica din Bucuresti – se mentioneaza intr-un articol aparut in ziarul "The Economic Times". Conform informatiilor aparute in cotidianul indian, pretul pe care compania indiana ar fi dispusa sa-l plateasca pentru achizitionare ar fi de 62 milioane dolari (250 crore). Achizitia ar avea ca scop dublarea capacitatii de productie a MSL la 700 mii tone, pentru perioada 2010-2011.

Teodor Nicolae, reprezentantul Moore Stephens RVA, societata desemnata pentru aplicarea procedurilor de lichidare in cazul uzinei Republica, spune Maharashtra Seamless a cumparat doar linia tehnologica, in urma unei licitatii publice cu strigare, la pretul de 6,2 milioane euro. "Potrivit contractului, dupa plata integrala a valorii utilajelor licitate, reprezentantii companiei indiene ar trebui sa incarce linia de fabricatie pe vapor si sa o transporte in India", sustine Teodor Nicolae.
Uzina Republica se afla in faliment declarat din 2006, dupa o privatizare esuata din 2003. In prezent, actionarul majoritar al fabricii este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care detine peste 90% din actiuni.

25 hectare de teren

Constantin Dobre, liderul Sindicatului "Nicolae Malaxa" de la Uzina Republica, a confirmat ca indienii au castigat la licitatie publica, in 22 noiembrie, linia tehnologica de fabricare de tevi, precizand ca a fost vorba despre o a doua strigare, dupa ce la prima, din 31 octombrie, pentru suma de 8,5 milioane euro nu au existat oferte.
"Compania indiana a platit deja jumatate din suma si urmeaza ca pe 20 decembrie sa vireze restul de bani in Romania. Pe 7 decembrie, la Tribunalul Municipiului Bucuresti – Sectia Falimente, urmeaza sa fie aprobata distribuirea sumelor catre creditori. Datoria ramasa de plata pentru cei 1.500 de fosti angajati ai uzinei se ridica la suma de 7 milioane euro", a precizat Dobre.
Valoarea estimata a terenului actual, de 25 hectare, pe care se afla amplasata Uzina Republica este de 80-100 milioane euro. Suprafata ocupata de cladiri si hale este de 11,8 hectare. "In prezent, lichidatorul face evaluarea cladirilor si a terenului de la Republica, iar in perioada februarie-martie 2008 se va face si vanzarea acestora, in urma organizarii unei licitatii publice cu strigare. Atunci vom afla cine va castiga licitatia", a mentionat Constantin Dobre.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă