4.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAtacuri armate cu zeci de morți în mai puțin de o lună....

Atacuri armate cu zeci de morți în mai puțin de o lună. Americanii se ucid unii pe alții

Cel puțin trei atacuri armate fără legătură între ele, dar soldate cu zeci de morți și de răniți, s-au produs, în ultimele zile, pe teritoriul Statelor Unite.

Societatea americană este bulversată în urma celui mai recent incident armat, înregistrat în după-amiaza zilei de 1 iunie 2022. În acest atac au fost uciși patru oameni iar alți zece au fost răniți.

Autorul atacului este un bărbat de culoare. Conform primelor informații, el a fost găsit mort și se presupunea că s-a sinucis. Mai probabil este însă că el a fost lichidat de forțele de ordine.

Atacul s-a produs miercuri la amiază în clădirea Natalie Medical Building din localitatea Tulsa, statul Oklahoma. Este vorba de un spital specializat în chirurgie și în tratarea cancerului. Un bărbat, aflat la etajul al doilea al clădirii, a deschis focul la întâmplare. El ar fi folosit două arme – o pușcă și un pistol.

Poliția a intervenit în nouă minute

Poliția a precizat că a fost anunțată la ora locală 16,52 iar la ora 17,01 se afla deja la locul incidentului. Într-adevăr, pe imaginile apărute în spațiul public se văd zeci de mașini ale poliției și ale pompierilor, precum și ambulanțe. De asemenea se observă polițiști și militari înarmați.

Președintele Joe Biden a fost informat despre acest atac. Administrația de la Washington a precizat că ține legătura cu autoritățile statului Oklahoma și cu cele locale din Tulsa.

Cu privire la poliția americană, se observă o reacție mai rapidă decât la incidentul de acum o săptămână, din statul Texas, când a trecut o oră până la sosirea echipelor de intervenție. La atacul de la școala din localitatea Uvalde (Texas) au fost uciși 19 copii (elevi din clasa primară) și doi adulți. Atât atacatorul cât și victimele din Uvalde erau cetățeni ai SUA de origine hispanică. În Texas, ucigașul a fost un tânăr care abia împlinise 18 ani, care își cumpărase armele drept cadou de ziua lui.

Anterior, la data de 14 mai, un alt atac, comis în orașul Buffalo din statul New York, a produs 11 morți și trei răniți. La acel moment, victimele au fost, în majoritate, persoane de culoare. Agresorul a fost un tânăr alb. Autoritățile au admis că autorul atacului ar fi avut o motivație rasială.

De asemenea, în luna aprilie, în orașul Pittsburgh, au fost împușcate mortal două persoane iar alte 11 au fost rănite. În acel atac, agresorul a tras circa 50 de gloanțe. Atacul s-a produs într-o zi de duminică, la o petrecere cu 200 de participanți. Mulți dintre aceștia erau minori. Proprietatea unde se desfășura petrecerea fusese rezervată special pentru acest eveniment, prin intermediul unei mari firme de închirieri. Drept urmare, anchetatorii l-au verificat și pe deținătorul contului de pe care se făcuse rezervarea.

Puștile și pistoalele folosite în atacuri armate sunt vândute în scop de autoapărare

Toate aceste atacuri au reaprins disputa despre comercializarea armelor de foc în SUA. Politicienii din Partidul Democrat, în frunte cu președintele Joe Biden, insistă pentru restricționarea acestora.

În schimb, fostul președinte republican, Donald Trump, a cerut ca populația să fie înarmată pentru a se putea apăra. Simpatizanții lui Trump susțin că Administrația Biden este vinovată pentru atacurile produse sub mandatul ei.

Donald Trump a fost de altfel prezent, ca invitat de onoare, la conferința anuală a NRA (National Rifle Association). Conferința, planificată cu mult timp înainte, s-a ținut la doar trei zile după masacrul din statul Texas. „Singurul mod de a opri un băiat rău care are o pușcă este un băiat bun care are o pușcă”, a susținut Donald Trump.

În schimb, Becky Pringle, președinta uneia dintre organizațiile profesorilor din SUA, a avertizat că „mai multe arme înseamnă mai multă violență”. Ea a cerut ca armele de asalt să fie interzise pentru populație. De asemenea, ea a respins și propunerea ca profesorii să primească arme pentru a contracara viitoarele atacuri care ar putea avea loc în școli.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Alegerile prezidențiale 2024: Categoriile de români care nu pot vota

Românii sunt așteptați la urne în data de 24 noiembrie 2024, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, și pe 8 decembrie, pentru turul al...

Anchetă Poliția Capitalei: Diana Şoşoacă a filmat în cabina de vot şi a publicat un buletin de vot modificat

Secția 6 Poliție a fost sesizată despre aceste fapte și a demarat verificări Poliţia Capitalei a demarat o anchetă, în urma unei sesizări privind un...
Ultima oră
Pe aceeași temă