Președintele Volodimir Zelenski este așteptat în ziua de 10 octombrie 2023 la București, aceasta urmând să fie prima vizită a șefului statului ucrainean în România, de la momentul în care a început actualul război din Ucraina.
Nicio instituție de stat n-a confirmat cu precizie vizita în România a președintelui Volodimir Zelenski. Cu toate acestea, presa din mai multe țări susține că vizita la București este programată pe parcursul zilei de 10 octombrie 2023. O discuție despre vizita din 10 octombrie s-a purtat în interiorul unei organizații a minorității ucrainene din România. Ceea ce se știe cu siguranță este că, pe 10 octombrie 2023, de la ora 14, la București, Senatul și Camera Deputaților se reunesc în ședință comună. Se estimează că șeful statului ucrainean va veni în Parlamentul României și va ține un discurs în fața Camerelor reunite. De asemenea, se estimează că președintele Zelenski se va întâlni cu președintele Klaus Iohannis și cu premierul Marcel Ciolacu.
Aparent, această lipsă de informații oficiale are ca scop asigurarea securității lui Zelenski, așa cum se procedează în toate vizitele sale externe.
Președintele Zelenski a purtat discuții telefonice și s-a mai întâlnit cu principalii oficiali români, inclusiv la Kiev. Dar dincolo de sprijinul ferm al României pentru Ucraina, în contextul războiul ei contra Rusiei, discuțiile dintre oficialii ucraineni și cei români au fost mai degrabă precaute. De exemplu, în ianuarie 2023, președintele Iohannis îi cerea președintelui Zelenski, într-o convorbire prin telefon, să revadă textul legii privind minoritățile naționale care a fost adoptată în decembrie 2022 în Ucraina. Adoptarea acestei legi „a produs îngrijorare și nemulțumire la autoritățile române și la reprezentanții comunității românești din Ucraina”, menționa presa din Ucraina. Potrivit acestei surse, reformularea acestei legi, astfel încât ea să acorde drepturi minorităților naționale din Ucraina, ar fi o condiție cerută Ucrainei pentru a fi admisă în UE. În mod evident, România poate ajuta Ucraina să intre în UE sau, dimpotrivă, poate să pună condiții.
Președintele Iohannis i-a cerut președintelui Zelenski „să găsească o soluție pentru a rezolva aceste probleme și a elimina preocupările cât mai repede posibil”, iar în acest sens, miniștrii de externe ai Ucrainei și României trebuie să poarte negocieri bilaterale. Președinția României anunța ulterior că liderul ucrainean „și-a exprimat deschiderea către găsirea de soluții astfel încât comunitatea românească din Ucraina să se bucure de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România”.
Potrivit estimărilor de la București, în Ucraina trăiesc circa 500.000 de etnici români, mai ales în regiunile Cernăuți și Odessa. Această estimare i-ar include eventual și pe acei locuitori din Ucraina care ar avea drept limbă maternă „limba moldovenească”.
La 1 iunie 2023, la Summit-ul Comunității Politice Europene, președinții României și Ucrainei semnau o declarație comună. În textul acesteia, președintele Iohannis reafirma că România continuă să susțină Ucraina „atât timp cât va fi necesar”. România promite să acorde acest sprijin atât pe timpul războiului cu Rusia cât și ulterior, pentru reconstrucția Ucrainei.
„România va susține Ucraina în reconstrucția și redresarea post-conflict în vederea asigurării unui stat stabil, sigur și rezilient. România susține Ucraina în vederea obținerii statutului de stat membru NATO de îndată ce condițiile vor fi îndeplinite”
Klaus Iohannis,
Președintele României
După ce, la începutul anului 2023, a avut o convorbire cu președintele Iohannis, președintele Zelenski anunța că au discutat despre problemele bilaterale și despre modul cum se va devolta cooperarea dintre România și Ucraina. Șeful statului ucrainean sublinia că Ucraina și România vor continua să coopereze în domeniul apărării.
„Am convenit asupra demersurilor pentru continuarea dezvoltării cooperării ucraineano-române, în primul rând în sectorul apărării. Am mulțumit României pentru solidaritate și susținere în fața agresiunii rusești. Am discutat despre formula păcii și problemele agendei bilaterale”
Volodimir Zelenski,
Președintele Ucrainei
În nicio declarație de până acum a președintelui Zelenski nu apare vreo referire la problemele minorității românești din Ucraina, deși aceste probleme i-au fost semnalate de mai multe ori.