Aproape 3000 de militari, 130 de mașini blindate și 40 de avioane și elicoptere au participat la parada militară de la Arcul de Triumf, dedicată Zilei Naționale, iar alte sute de militari au participat la ceremoniile organizate în celelalte mari orașe ale României.
1 decembrie 2023 a fost ultima Zi Națională a României la care participat Klaus Iohannis în calitate de șef al statului. Iohannis a respectat strict programul, a ajuns exact la ora 11 și a plecat înapoi la Palatul Cotroceni la ora 12, imediat după terminarea paradei militare. În schimb, premierul Marcel Ciolacu, după ce a stat în tribuna oficială alături de Iohannis, a coborât printre oamenii simpli și a făcut o „baie de mulțime”. Este un gest simbolic pentru liderul PSD, în condițiile în care, în anul 2024, vor fi organizate alegeri.
În paralel, fără nicio conotație politică, aceasta a fost prima paradă militară dedicată Zilei Naționale la care a participat noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad. Generalul Vlad a preluat funcția de șef al SMAp (cea mai înaltă funcție militară din România) chiar în ziua de 1 decembrie 2023.
Sosind la Arcul de Triumf exact la ora 11, președintele Iohannis a fost întâmpinat de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Apoi, în tribuna oficială, șeful statului s-a așezat între președintele Senatului, Nicolae Ciucă (general în rezervă) și premierul Marcel Ciolacu. Ciucă și Ciolacu sunt și președinții celor două partide aliate la guvernare – PNL și PSD.
Pe sub Arcul de Triumf, coloana de militari l-a avut în frunte pe comandantul paradei, generalul Ciprian Marin, șeful Statului Major al Forțelor Terestre. Ceremonia de la București a fost cea mai amplă desfășurare de forțe organizată în cinstea Zilei Naționale a României. Din România, la parada militară de la București au participat peste 2.400 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Autoritatea Vamală Română, SRI, STS şi Administrația Națională a Penitenciarelor. Alături de militarii români, în blocul de paradă au defilat 250 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Belgia, Franța, Republica Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, SUA și Olanda, precum și militari din țările care participă la structurile NATO de pe teritoriul României, cum ar fi Corpul Multinațional de la Sibiu. Printre oficialii străini, la Arcul de Triumf s-au aflat ministrul Apărării din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, și comandantul Armatei Naționale a Republicii Moldova, generalul Eduard Ohladciuc.
Un element interesant este acela că primii militari români care au trecut pe sub Arcul de Triumf au fost cei dintr-o unitate specială – Batalionul 313 Cercetare.
În dispozitivul de defilare de la Arcul de Triumf s-au aflat circa 150 de mijloace tehnice, inclusiv vehicule blindate. Simultan, centrul Capitalei a fost survolat de circa 40 de elicoptere și avioane ale MApN și ale MAI – inclusiv două elicoptere Black Hawk.
În coloana tehnicii militare au aflat inclusiv două lansatoare de rachete sol – sol HIMARS, acestea fiind cele mai noi arme din dotarea Forțelor Terestre ale României. Un detaliu interesant este că sistemele HIMARS sunt în dotarea brigăzii de la Focșani, tancurile prezentate la paradă sunt de la batalionul din Galați iar lansatoarele de rachete LAROM sunt de la un batalion din Bârlad. Așadar, cele mai puternice arme sunt în apropierea graniței de est a României. O excepție o reprezintă totuși sistemele sol – aer PATRIOT, a căror bază se află la sud de București.
Premierul Marcel Ciolacu, președinte al PSD, a transmis un mesaj special în cinstea Zilei Naționale a României. “Prezentul ne provoacă să facem față unor situații pe care cu greu le-am fi anticipat cu doar câțiva ani înainte și care pun o lume întreagă la încercare, iar România nu este nici ea ocolită”, a subliniat premierul. “Consider că mesajul de unitate al acestei zile ar trebui să fie prezent în orice acțiune a noastră, indiferent dacă ne referim la cetățeni, societate civilă, mediul de afaceri, reprezentanți ai statului sau la clasa politică. Când ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că suntem toți români și că avem un drum comun de parcurs ca națiune, de care depind prezentul și viitorul întregii societăți și al fiecărui cetățean”, a afirmat șeful Executivului.
La Arcul de Triumf, oamenii simpli au părut bucuroși de coborârea în mijlocul lor a lui Ciolacu, spre deosebire de distanțarea ostentativă a lui Iohannis. Spre președintele PSD s-au auzit urări prietenești: „Să trăiți, domnule președinte”. Dar poate e și o pregătire a anului 2024, când România va alege un nou șef al statului.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!