Departamentul de Stat al SUA a difuzat un mesaj comun, din partea guvernelor Statelor Unite, Canadei și Marii Britanii, care subliniază că aceste trei țări sunt decise să coopereze cu Republica Moldova pentru a contracara tentativele Rusiei de a manipula alegerile din anul 2024 și de a destabiliza Republica Moldova.
Guvernele a trei țări occidentale, care se numără și printre cei mai puternici membri ai NATO, își anunță sprijinul pentru Republica Moldova, pentru a contracara încercările Rusiei de a influența alegerile din Republica Moldova și de a destabiliza această țară neutră.
Mesajul comun al Guvernelor SUA, Canadei și Marii Britanii este făcut public printr-un comunicat al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller. Mesajul a fost postat pe site-ul Departamentului de Stat și retransmis de Ambasada SUA la București.
„Președintele Maia Sandu și instituțiile de securitate ale Republicii Moldova au avertizat că Kremlinul încearcă să submineze instituțiile democratice ale Republicii Moldova în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din octombrie și a unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE. Împărtășim preocupările puternice ale președintelui Sandu cu privire la utilizarea de către Kremlin a grupărilor criminale pentru a finanța activități politice și a submina instituțiile democratice ale Republicii Moldova. Felicităm liderii Republicii Moldova pentru că continuă să gestioneze cu capacitate aceste amenințări, să construiască reziliența și să mențină pacea și securitatea, în timp ce promovează reformele democratice și revigorează economia țării”, precizează mesajul formulat de SUA, Canada și Regatul Unit.
„În apărarea valorilor noastre democratice comune, facem acest pas pentru a avertiza partenerii noștri democratici și aliații că actorii ruși desfășoară un complot pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale din toamna anului 2024 din Moldova. Ei intenționează să incite la proteste în Republica Moldova dacă nu câștigă un candidat pro-rus. Ei caută să stimuleze percepțiile publice negative asupra guvernelor occidentale și a conducerii în exercițiu a Moldovei, în timp ce degradează încrederea publicului în capacitatea Moldovei de a se asigura și de a menține statul de drept”, subliniază SUA, Marea Britanie și Canada.
După cum se știe, în octombrie 2024 sunt programate alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Maia Sandu, actuala șefă a statului, pro-occidentală, candidează pentru cel de-al doilea mandat. Concomitent, în Republica Moldova se va organiza un referendum în care cetățenii să se pronunțe pro sau contra aderării Republicii Moldova la UE. Negocierile dintre Republica Moldova și UE încep în iunie 2024 iar referendumul este necesar pentru a modifica un punct din Constituția Republicii Moldova, astfel încât aderarea la UE să fie menționată în Constituție drept obiectiv strategic. Sondajele de opinie din ultimele luni arată că populația Republicii Moldova, în majoritatea ei, dorește intrarea în UE.
Sprijinul pentru Republica Moldova va fi oferit de SUA, Canada și Marea Britanie în paralel cu sprijinul pentru Ucraina, care va continua, a precizat Departamentul de Stat al SUA.
Statele Unite sunt prima putere politică și militară mondială și lider necontestat al NATO. De aceea, probabil, mesajul comun al celor trei membri NATO cu privire la Republica Moldova este făcut public de SUA, prin Departamentul de Stat. Poate că mesajul n-a fost emis de întregul NATO întrucât din Alianța Atlantică fac parte și țări care au o relație suspect de bună cu Rusia.
O parte din aceste operațiuni ar include răspândirea de minciuni despre caracterul și intențiile președintelui în exercițiu și despre presupusele nereguli electorale. Dacă amestecul Rusiei în alegerile se dovedește fără succes în Moldova, există motive să credem că Moscova va lucra pentru a incita proteste”
Matthew Miller,
Purtător de cuvânt al Departamentului de Stat
James Rubin, trimis special al Departamentului de Stat al SUA, a precizat, la Bruxelles, într-o conferință de presă, că o metodă pe care o va folosi Rusia este să incite minoritățile etnice din Republica Moldova, cum ar fi cea bulgară. De asemenea, Rusia va încerca să instige la proteste de stradă, împotriva unor presupuse nereguli în alegeri, chiar înainte de alegerile din octombrie 2024.
Ne așteptăm ca ei să planifice, așa cum am menționat de mai multe ori acum, să vadă cum pot să-și dezvolte influența în mulțime pentru a încerca să inducă proteste cu privire la alegeri chiar înainte ca acestea să aibă loc, în ipoteza în care nu va câștiga candidatul lor sau cei pe care îi susțin financiar”
James Rubin,
Trimis special al Departamentului de Stat
Planul elaborat la Moscova pentru Republica Moldova include dezinformarea, acoperirea influenței, acoperirea operațiunii, precum și finanțarea actorilor sociali pro-ruși, a precizat James Rubin.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!