11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoTema consumului de droguri va fi discutată în CSAT. Drogurile sunt o...

Tema consumului de droguri va fi discutată în CSAT. Drogurile sunt o provocare la adresa siguranței naționale, consideră Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a inclus tema consumului de droguri pe agenda următoarei ședințe a CSAT, întrucât efectele și amploarea consumului de droguri au devenit o provocare la adresa siguranței naționale a României.

Președintele Klaus Iohannis a fost prezent, luni, la festivitatea de deschidere a anului școlar 2023 – 2024 la o școală din București și a avut o referire specială în discursul său, în acest context, la consumul de droguri în rândul tinerilor. Șeful statului a precizat că a inclus subiectul drogurilor chiar pe agenda primei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Este de precizat că din CSAT nu fac parte nici ministrul Educației, nici cel al Sănătății. În schimb, printre membrii CSAT se numără premierul, ministrul de Interne, ministrul Justiției, consilierul prezidențial pentru Securitate Națională, precum și șefii principalelor servicii de informații din România: SRI și SIE. Dar în funcție de temele abordate, pot fi invitați la ședințele CSAT și alți oficiali. Președintele Iohannis nu a precizat în ce zi se va desfășura următoarea ședință CSAT.

“Vreau să mă refer acum la un fenomen alarmant, cel al consumului de droguri în rândul tinerilor. Este o problemă care preocupă din ce în ce mai mult societatea noastră şi mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluţii pentru a combate acest flagel”, a afirmat președintele Iohannis în discursul pe care l-a citit la Școala Gimnazială 162 din Sectorul 1 al Capitalei. Șeful statului s-a referit, simultan, și la consumul de alcool și de tutun în rândul tinerilor. “În același timp, vreau să subliniez importanța comportamentelor preventive și responsabile. Este crucial ca tinerele generații să înțeleagă încă de la o vârstă fragedă pericolele și consecințele dramatice ale consumului de droguri, alcool și tutun”, a subliniat șeful statului.

Amintim că, despre gravitatea consumului de droguri în școli, a vorbit, acum circa două săptămâni, și premierul Marcel Ciolacu. La data de 29 august, imediat după accidentul rutier de la 2 Mai (județul Constanța), în care un șofer drogat, în vârstă de 19 ani, a ucis doi tineri, premierul Ciolacu a lansat ideea că, printre măsurile destinate să combată consumul de substanțe interzise, ar trebui să figureze și acțiunea de testare antidrog a elevilor, în școli. “Măsurile de combatere a consumului de droguri, anunțate ieri de ministrul Afacerilor Interne, vicepremierul Cătălin Predoiu, sunt un pas înainte pe un traseu corect, dar nu sunt suficiente! Este nevoie, în paralel cu testarea anti-drog în școli sau de confiscarea mașinii celui prins drogat la volan, și de un efort masiv de destructurare a rețelelor de trafic cu droguri. Aștept de la Poliție să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri! Vreau să văd toate efectivele disponibile în stradă, pe urmele tuturor acelor nemernici care fac averi provocând adevărate tragedii în familiile românilor! Cred că Poliția Română are o uriașă datorie în fața societății în această privință”, anunța, la data de 29 august, într-o postare pe internet, premierul Marcel Ciolacu.

Cu privire la testarea antidrog în școli, în România nu s-a ajuns încă la o decizie oficială. Ideea lansată acum două săptămâni de premierul Ciolacu a generat critici din partea unor părinți, care au socotit că o asemenea inițiativă îi transformă pe copiii lor în potențiali infractori. Un alt aspect, neelucidat, este dacă o eventuală inițiativă de testare a elevilor ar putea să-i vizeze și pe elevii de la instituții de învățământ private, care sunt tot mai numeroase în România. La data de 11 septembrie 2023, premierul Ciolacu a participat și el la ceremonia de deschidere a anului școlar, la un liceu din București. În acest context, premierul a părut să-și reformuleze ideea, precizând că “nu credem în testări în masă”.

La ceremonia de deschidere a anului școlar, cea din data de 11 septembrie 2023, nici președintele Klaus Iohannis, nici ministrul Ligia Deca n-au făcut vreo aluzie la ideea premierului Marcel Ciolacu privind posibilitarea testării antidrog a elevilor. Șeful statului a subliniat însă că este nevoie de măsuri de conștientizare. “Prin educație și conștientizare, putem construi o barieră solidă împotriva acestor amenințări. De asemenea, este vital să implementăm programe de educație pentru sănătate în școli, care să le ofere elevilor toate informațiile și instrumentele necesare pentru a face singuri alegeri sănătoase”, a explicat șeful statului.

Autoritățile României nu au anticipat creșterea explozivă a consumului de droguri

Cea mai recentă variantă a Strategiei Naționale de Apărare a Țării a fost aprobată de Parlamentul României în anul 2020 și este valabilă pentru perioada 2020 – 2024. În acest document există și scurte referiri la tema drogurilor. Astfel, la capitolul “Obiective naționale de securitate” este menționat și următorul subiect: “Prevenirea şi contracararea activităţilor de criminalitate organizată, inclusiv transfrontalieră, care, prin acţiuni de influenţare a capacităţii de decizie, activităţi economice ilegale, trafic de droguri de mare risc şi migraţie ilegală, pot afecta securitatea naţională”.

De asemenea, Strategia Națională de Apărare preciza, în anul 2020, că “Fenomenul de criminalitate organizată se menţine la cote ridicate, grupuri de interese continuând să se implice în activităţi economice ilegale de mare amploare (evaziune fiscală, spălare de bani, contrabanda cu produse accizabile, contrafaceri). România reprezintă, de asemenea, predominant, un spaţiu de tranzit pentru migraţia ilegală şi pentru rutele traficului internaţional de droguri de mare risc, grupări de criminalitate organizată autohtone implicându-se preponderent pe palierul de intermediere sau sprijin”.

Se observă că, în anul 2020, oficialii de la București considerau că rețelele de trafic de droguri fac în România mai ales “intermediere”, fără a se consemna evoluția explozivă a consumului de droguri în România.

“Mă bucur că există un interes crescut pentru a încerca să găsim soluţii pentru a combate acest flagel. Am decis să includ pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT acest subiect. Efectele, amploarea, provocările societale ale consumului de droguri, mai ales de la vârste fragede şi în şcoli, sunt o provocare serioasă la adresa siguranţei individuale şi naţionale”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă