22.8 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoStatul cumpără echipamente radio la preț dublu față de anul trecut

Statul cumpără echipamente radio la preț dublu față de anul trecut

Statul român cumpără echipamente radio de comunicații la prețuri mult mai mari decât anii trecuți. Potrivit unei decizii luate la finalul anului 2021, Societatea Națională Radiocomunicații (SNR) va cumpăra echipamente de emisie FM în valoare de 3,3 milioane lei și echipamente de emisie AM în valoare de 7 milioane de lei.

Documente publicate pe internet precizează că se vor cumpăra 21 de emițătoare FM cu valoarea totală estimată de 3,3 milioane de lei, fără TVA. Separat se vor cumpăra cinci emițătoare unde medii, cu valoarea totală de 7 milioane de lei fără TVA.

Potrivit site-ului 10Tv, echipamentele de emisie AM sunt astfel “evaluate la 1,4 milioane lei, la puteri de până la 50kW, deși în urmă cu doi ani au fost primite oferte de la o firmă din Europa la circa 500.000 lei bucata”. Cu alte cuvinte, echipamentele AM s-ar cumpăra la un preț mai mult decât dublu față de acum doi ani.

O posibilă explicație pentru această situație s-ar găsi în caietul de sarcini al licitației. Acest document ar menționa și o componentă de emisie digitală, care ridică prețul echipamentului cu peste 20 la sută.

Însă acordul dintre SNR și Societatea Română de Radiodifuziune nu prevede tarife pentru emisie în format digital. Ceea ce înseamnă că această capacitate tehnică este plătită nejustificat.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rafael Nadal, victorie la revenirea în circuitul ATP! Spaniolul s-a calificat în turul secund la Barcelona

La revenirea în circuitul profesionist după mai bine de trei luni de absență, Rafael Nadal s-a calificat în turul secund al turneului ATP 500...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...

În această săptămână aflăm finalistele Cupei României. Avancronica celor două partide

În această săptămână sunt programate cele două meciuri din semifinalele Cupei României. Pentru un loc în ultimul act al competiției Corvinul Hunedoara se va...
Ultima oră
Pe aceeași temă