4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoSondaj IRSOP. Aproape 80 la sută dintre români se tem că guvernul...

Sondaj IRSOP. Aproape 80 la sută dintre români se tem că guvernul nu poate proteja populația în caz de război

Aproape 80 la sută dintre cetățenii României sunt de părere că, în cazul unui „pericol armat”, Guvernul României n-ar fi capabil să protejeze populația, relevă un sondaj de opinie realizat de IRSOP.

Institutul de cercetare și consultanță IRSOP a dat publicității, la data de 1 noiembrie 2023, rezultatul unui sondaj de opinie intitulat „Opinia românilor despre conflictele actuale care vor schimba mersul lumii”. Specialiștii IRSOP au adresat 11 întrebări, legate de percepția românilor față de războiul din Ucraina, față de criza din Orientul Mijlociu și față de situația României, în această conjunctură internațională dificilă.

În comunicatul transmis ziarului „România Liberă”, IRSOP a prezentat doar întrebările și doar răspunsurile primite, fără a face comentarii asupra acestor răspunsuri. Totuși, din analiza comunicatului IRSOP, se observă că răspunsurile cele mai îngrijorătoare sunt cele oferite, de persoanele intervievate, la ultima întrebare.

Această ultimă întrebare a fost următoarea:

„Câtă încredere aveţi că în cazul unui pericol armat, Guvernul României are capacitatea să protejeze siguranţa populaţiei. Încredere foarte mare, mare, mică sau foarte mică ?”

La această întrebare, 44 la sută dintre cei intervievați au răspuns că au încredere „Foarte mică”. Alți 35 la sută dintre cei chestionați au răspuns că au încredere „Mică”. Rezultă deci că 79 la sută dintre români, deci aproape 4 din 5, au impresia că Guvernul României n-ar fi în stare să-i protejeze în cazul unui război. Alți 17 la sută dintre români au răspuns că au încredere „Mare” în Guvernul României. Doar 2 la sută dintre cei intervievați au răspuns că au încredere „Foarte mare” în capacitatea Guvernului de a-i proteja. Deci, cumulat, doar 19 la sută, adică mai puțin de 1 din 5 români, au încredere în Guvern.

Întrebarea IRSOP nu i-a îndemnat pe români să se gândească la un război real în care ar putea fi implicată România. Însă întrebările anterioare din cadrul sondajului se referiseră la situațiile din Ucraina și din Israel. Probabil că românii, atunci când și-au exprimat neîncrederea în Guvernul României, s-au gândit la riscul izbucnirii unui război similar celui din Ucraina sau al celui din Israel.

Pentru acest sondaj, IRSOP a intervievat telefonic 905 persoane, în intervalul 25 – 30
octombrie 2023. IRSOP consideră că eşantionul este „reprezentativ pentru populaţia de peste 18 ani rezidentă în România”. Sondajul a reprezentat un serviciu de informare publică finanţat integral de IRSOP. Altfel spus, rezultatele sondajului nu pot fi suspectate că ar fi avut scopul să afecteze imaginea Guvernului României sau a partidelor politice aflate la guvernare. Totuși, politicienii români ar trebui să ia în calcul acest semnal de alarmă pe care îl transmite populația României.

Pe de altă parte, merită amintit că, la data de 23 octombrie 2023, însuși președintele României, Klaus Iohannis, transmitea un mesaj în care avertiza că “sporesc riscurile de securitate la granițele României și, implicit, la granițele NATO”. Acest mesaj al șefului statului român era transmis cu prilejul ceremoniei de operaționalizare completă a Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est, care are sediul în România, la Sibiu.

După ce Rusia a ocupat Crimeea, în anul 2014, și mai ales după ce a atacat din nou Ucraina, în anul 2022, NATO a luat măsuri de consolidare a apărării pe Flancul Estic. În ciuda acestor măsuri, riscurile de securitate la granițele României, adică la granițele de est ale NATO, sunt în creștere, recunoaște președintele Iohannis.

“Unitatea și solidaritatea noastră, ca aliați, sunt crucialeRecentele atacuri asupra infrastructurii portuare civile ucrainene de la Dunăre, crime de război reprobabile, sporesc riscurile de securitate la granițele României și, implicit, la granițele NATO”

Klaus Iohannis,

Președintele României

După ce, pe teritoriul României, în apropierea graniței cu Ucraina, au început să fie găsite resturi ale unor drone rusești, atât Jens Stoltenberg, secretarul general, cât și Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, au declarat că nu există indicii privind o “intenție deliberată” a Rusiei de a ataca România, care este membru NATO.

“Poporul român să aibă încredere în NATO. Deciziile pe care le am luat la Vilnius de a veni cu noi planuri de apărare pentru țările NATO, pentru zona Mării Negre în particular și pentru România în special, sunt în curs de derulare, sunt mai importante decât oricând”

Mircea Geoană,

Secretar general adjunct al NATO

Un atac intenționat al Rusiei asupra României ar fi un atac al Rusiei împotriva NATO, subliniază secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană, fost ministru de Externe al României.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Intervenții intense pentru Salvamont: 42 de persoane salvate în ultimele 24 de ore, 12 transportate la spital

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în județul Brașov, echipa de salvamontiști fiind solicitată de opt ori într-o zi Salvamontiștii au avut o zi...

Atac ucrainean asupra unui depozit de combustibil din Rusia: incendiu masiv în regiunea Oriol

Un depozit de combustibil din regiunea Oriol, situată în vestul Rusiei, a fost cuprins de flăcări în urma unui atac cu dronă atribuit Ucrainei,...

Începe modernizarea liniei feroviare Roman-Iași-Frontieră. Trenurile vor circula cu 160 km/h

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași a emis Acordul de mediu pentru proiectul „Reabilitarea liniei de cale ferată Roman-Iași-Frontieră”. Proiectul, derulat de CFR, vizează reabilitarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă