-3 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoSenatul SUA acordă atenție sporită zonei Mării Negre. Americanii cresc investițiile pentru...

Senatul SUA acordă atenție sporită zonei Mării Negre. Americanii cresc investițiile pentru apărare, energie și consolidarea democrației

Președintele Senatului României și al PNL, Nicolae Ciucă, precum și premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, au salutat adoptarea, de către Senatul SUA, a proiectului de lege privind securitatea Mării Negre.

Ministerul Afacerilor Externe al României și mai mulți oficiali români salută adoptarea, de către Senatul Statelor Unite ale Americii, a legii privind autorizarea bugetului Apărării SUA (National Defense Authorization Act, NDAA). Din punctul de vedere al României, acest document are o importanță specială, întrucât include și proiectul de lege denumit Black Sea Security Act. Proiectul legat de zona Mării Negre a fost introdus printr-un amendament al senatorilor Jeanne Shaheen și Mitt Romney. Senatul SUA a votat acest proiect la data de 27 iulie 2023. Procedura de adoptare a legii privind autorizarea bugetului Apărării SUA va continua, în cursul lunii septembrie 2023, prin discuții cu Camera Reprezentanților, care a adoptat deja un proiect pe același subiect. După o etapă de mediere, va fi adoptat un text comun care va fi transmis pentru promulgare președintelui SUA, precizează Ministerul de Externe al României. „Votul Senatului SUA reprezintă un nou semnal privind sprijinul puternic, bipartizan, de care securitatea Mării Negre, ca regiune de importanță strategică pentru comunitatea euro-atlantică, se bucură la nivelul Congresului. El se alătură deciziilor importante, de conturare a unui cadru strategic de abordare a regiunii Mării Negre de către Administrația SUA, inclusiv în urma dialogului și consultării apropiate cu România”, a transmis Ministerul de Externe al României.

“Prin acest demers, Senatul Statelor Unite confirmă statutul Mării Negre de regiune de importanță geostrategică critică și deschide calea unei noi ere a angajării SUA în zonă. De asemenea, Senatul american exprimă, în premieră, prin aprobarea legii menționate, susținerea puternică pentru un angajament comprehensiv al SUA în regiunea Mării Negre, împreună cu aliații și partenerii, în domenii strategice precum: securitate și apărare, economie, energie sau reziliență democratică”, a transmis Andrei Muraru, ambasadorul României în Statele Unite.

Războiul dus de Rusia în Ucraina este departe de final și are implicații nu doar asupra țării atacate, ci și asupra întregii Europe, mai ales asupra țărilor din estul Europei. „Credem că o strategie pentru Marea Neagră va ajuta agențiile federale să-și perfecționeze efortul guvernamental de a sprijini aliații și partenerii similari din regiunea Mării Negre, inclusiv prin promovarea angajamentului politic, coordonarea securității regionale, cooperarea economică, inclusiv securitatea energetică consolidată, și rezistența democratică a aliaților și partenerilor noștri din regiune”, explica, acum câteva săptămâni, Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate (National Security Council – NSC) al SUA.

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că țările din regiunea Mării Negre vor avea avantaje economice și de securitate din partea SUA iar rolul regional al României va crește. Țările beneficiare ar putea fi atât cele membre NATO, acestea fiind România, Bulgaria și Turcia, dar și cele partenere cu NATO, cum sunt Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

“Veşti mari pentru aprofundarea securităţii şi a legăturilor economice în regiunea Mării Negre. Salut evoluţiile privind NDAA şi Strategia de securitate a Mării Negre din SUA. Ambele ilustrează interesul comun al Senatului SUA şi al Administraţiei americane pentru regiune şi evidenţiază rolul României”

Președintele Senatului României, fostul premier Nicolae Ciucă, este de părere că votul din Senatul SUA confirmă creșterea interesul Statelor Unite față de stabilitatea și securitatea zonei Mării Negre. Importanța geostrategică a acestei regiuni, inclusiv a României, a crescut enorm, după ce Rusia a atacat Ucraina.

„Actul normativ confirmă interesul american pentru stabilitatea și securitatea acestei zone de importanță geostrategică. Vom beneficia, astfel, de o prezență americană întărită și de sprijin în domenii precum apărare, economie, energie sau consolidarea democrației și a statului de drept, la care se pot alătura și alți parteneri euro-atlantici”

Nicolae Ciucă,

Președintele Senatului României

Acest demers al SUA va consolida securitatea naţională a României, va genera oportunități economice și va crește bunăstarea cetățenilor, consideră președintele Senatului.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă