Rusia poate ajunge la frontiera României, dacă ar organiza o nouă agresiune în Europa.
O posibilă extindere a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei ar duce la ocuparea sudului Basarabiei. Este vorba de regiunea Bugeac, regiune care acum face parte din Ucraina. Dacă ar ocupa-o, trupele ruse ar ajunge la granița României.
Un analist din Statele Unite, Michael Druckman, avertizează că Rusia poate “repeta” scenariul prin care a ocupat, în anul 2014, peninsula Crimeea. Un alt teritoriu al Ucrainei este în pericol să fie ocupat de Rusia, estimează analistul american. El explică această ipoteză într-un articol postat pe site-ul Atlantic Council.
Teritoriul pe care l-ar viza acum Rusia este Bugeacul, adică zona de sud a Basarabiei. Bugeacul face parte din Ucraina și se întinde între Republica Moldova, România și Marea Neagră. Ocuparea Bugeacului ar aduce Rusia la gurile Dunării (visul istoric al țarilor) și ar spori influența Rusiei în Marea Neagră. Pentru România însă, cea mai gravă implicație este că Rusia ar ajunge la frontiera României.
Rusia poate ajunge la frontiera României dacă ar ocupa regiunea Bugeac
Potrivit articolului citat, compoziția etnică a Bugeacului include doar 40 la sută ucrainieni. 20 la sută din populație sunt ruși iar alți 20 la sută sunt cetățeni de origine bulgară. Cei care se declară români și moldoveni reprezintă, cumulat, 13 la sută din populație.
Acum câteva zile, într-un interviu pentru presa de la Kiev, generalul Serhiy Nayev, șeful Statului Major al armatei Ucrainei, preciza că se menține riscul unei “invazii la scară largă” a Rusiei asupra Ucrainei. Evident, generalul Nayev nu are drept sursă articolul analistului american, ci serviciile de informații ale Ucrainei.
“Prin acumularea capacităților militare ale Rusiei în jurul Ucrainei și organizarea de exerciții ample, inclusiv ofensive, se menține amenințarea unei invazii la scară largă în Ucraina”
Serhiy Nayev,
Șeful Statului Major al armatei Ucrainei
Analistul Michael Druckman subliniază că Bugeacul este aproape de Transnistria, astfel că militarii ruși din Transnistria pot juca un rol important într-o nouă agresiune asupra Ucrainei. Trupele rusești din Transnistria reprezintă un pericol pentru mai multe țări din estul Europei, confirmă și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Republica Moldova este partener NATO. Vedem cum Rusia încalcă dorințele diferitelor guverne din vecinătatea Alianței prin prezența trupelor inclusiv în Moldova, în Transnistria”
Jens Stoltenberg,
Secretar general al NATO
Trupele ruse din Transnistria constituie un pericol pentru România în poziția lor actuală dar și, mai ales, în ipoteza că ar ajunge în Bugeac, adica la granița de est a României.
NATO ar trebui să acorde mai mult sprijin Ucrainei
Pentru a preveni o extindere a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, analistul Michael Druckman recomandă Kievului să dezvolte infrastructura din Bugeac, astfel încât această regiune să nu mai fie, practic, izolată de restul Ucrainei. O situație similară a facilitat ocuparea peninsulei Crimeea.
Pe de altă parte, Occidentul este invitat să crească sprijinul oferit Ucrainei. Acest sprijin se acordă însă limitat, întrucât Ucraina nu este membru NATO ci doar stat partener.
Una dintre aceste forme de sprijin este prezența militarilor NATO la exerciții pe teritoriul Ucrainei. Chiar în aceste zile, până la finalul lunii septembrie, 2000 de militari străini participă la un exercițiu în Ucraina, alături de 4000 de militari ucrainieni. Exercițiul este denumit Rapid Trident 2021 și este organizat și coordonat de oficiali militari din Ucraina și din SUA.
Forțele Terestre ale României au trimis la acest exercițiu militari din Brigada 15 Mecanizată. Detașamentul românesc este format din 40 de luptători din Batalionul 151 Infanterie ”Lupii Negri”, cu sediul la Iași.
La exercițiu, unități mecanizate vor executa operațiuni ofensive, cu sprijin din partea artileriei. Ucraina a anunțat că se vor desfășura și acțiuni de parașutare dintr-un avion de transport C 130 al Statelor Unite.
Din SUA, la exercițiul Rapid Trident participă o unitate a Gărzii Naţionale din Washington. Militarii americani se află în Ucraina încă din luna aprilie, pentru acțiuni de instruire împreună cu militari ucraineni. La exercițiu participă și militari din brigada multinațională formată de Lituania, Polonia și Ucraina. Potrivit Ministerului român al Apărării, scopul exercițiului care se desfășoară în Ucraina este de a dezvolta interoperabilitatea dintre națiunile aliate și partenere și de a demonstra capacitatea structurilor militare de a răspunde oricărei situații de criză.